Nieuws

LOKAAL: Vooruit vraagt veilige fietsboxen aan de stations van Essen en Wildert

Helmut Jaspers

Bediende

Friday 29

December 2023 23:47

Tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar stelde gemeenteraadslid Tuur Goormachtig (Vooruit) voor om zowel aan het station in Essen als op Wildert veilige en gesloten fietsboxen te plaatsen. 

“Als we willen dat mensen meer het openbaar vervoer gebruiken, dan zullen we ook moeten investeren in veilige fietsstallingen voor fietsen en zeker ook voor elektrische fietsen”, aldus Goormachtig.

Eerder kocht de gemeente het pand naast zaal Rex.  Daarvoor is het afbraakdossier in opmaak.  Die locatie zal daarna heringericht worden. Als we deze verstandig inrichten dan biedt deze zeker ook plaats om er een aantal fietsboxen of afgesloten stallingen voor onder andere elektrische fietsen te plaatsen.

De voorgestelde fietsboxen dienen afsluitbaar te zijn en kunnen eventueel voorzien worden van elektrische oplaadpunten. Gebruikers zouden deze boxen kunnen huren voor bijvoorbeeld een periode van één jaar.  Omdat er nogal eens fietsen gestolen worden in de stationsomgeving, bieden deze boxen niet alleen een veilige parkeerplaats maar ook gemoedsrust voor fietsers.

Gemeenteraadslid Goormachtig wijst erop dat een vergelijkbaar initiatief ook op Wildert wenselijk is, vooral gezien de geplande heraanleg van de parking en fietsstallingen in 2024.  Door nu al fietsboxen op Wildert te voorzien, kan Essen anticiperen op de toekomstige noden en de veiligheid van fietsen, speedelecs, bakfietsen en cargobikes bevorderen.

Het schepencollege zegde toe om het voorstel zeker te onderzoeken.  Wat het station van Wildert betreft blijkt dat de medewerking met de nmbs en Infrabel op z’n minst gezegd niet altijd van een leien dakje loopt. De geplande en eerder ook toegezegde vernieuwing van de fietsenstalling aan het station van Wildert werd door hen nogmaals op de lange baan geschoven. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd….

 


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant