Nieuws

LOKAAL: Vooruit voert actie voor betaalbaar wonen

Ronny Wolfcarius

Monday 04

July 2022 13:55

Wonen is nog nooit zo duur geweest. Wil je een huis kopen, dan moet je opboksen tegen investeerders die meerdere woningen opkopen en zo de prijzen de hoogte indrijven. Wil je huren, dan moet je een stevige waarborg neertellen én vaak een hoge huurprijs betalen. Iedereen verdient toch een eerlijke kans op een woning? Zo denken onze lokale afdelingen in Mechelen, Zottegem en Oudenaarde er ook over. 

Een dak boven je hoofd is een basisrecht. Met 11 concrete voorstellen maakt Vooruit wonen opnieuw betaalbaar voor iedereen die koopt of huurt. 

Teken hier onze petitie voor betaalbaar wonen >

 • Woning in Mechelen 64.000 euro duurder in vier jaar

  Vooruit Mechelen voerde mee actie voor betaalbaar wonen, want ook in Mechelen stijgen de prijzen op de woningmarkt enorm. “De gemiddelde koopprijs in Mechelen bedraagt 318.571 euro. In vier jaar tijd werden woningen in Mechelen 64.000 euro duurder. Zonder hulp van thuis, is kopen dus heel moeilijk”, reageert Vlaams Parlementslid Caroline Gennez. “We moeten starters een gelijke kans geven op een betaalbare woning. Dat kan door een opkoopbescherming.” 

  Daarnaast moeten er ook op de huurmarkt maatregelen komen. De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Mechelen is 871 euro. “Veel huurders vielen afgelopen weken achterover toen ze plots meer huur moesten betalen door de huurindexering. Daarom pleiten wij socialisten voor een tijdelijke bevriezing van de huurindexering.” 

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Gemiddeld 270.000 euro voor een woning in Zottegem

  Voor een woning in Zottegem moet je gemiddeld 270.000 euro neertellen. En de gemiddelde huurprijs voor een woning is 687 euro.

  Kurt De Loor: “Wie kan dat nog betalen? Daarom voerde Vooruit Zottegem actie op de grote markt. Onze woningmarkt is helemaal losgeslagen. We moeten nu ingrijpen. Vooruit heeft heel wat voorstellen klaar liggen om wonen terug betaalbaar te maken voor iedereen.”

 • Gemiddelde huurprijs in Oudenaarde? 725 euro

  Wie in Oudenaarde een huis wil kopen, betaalt gemiddeld 290.000 euro. Een huis huren in Oudenaarde? Dan betaal je zo’n 725 euro per maand. 

  Ook Vooruit Oudenaarde voerde actie voor betaalbaar wonen. “De stad is te duur geworden waardoor jonge starters naar omliggende gemeenten trekken. En dat is enorm jammer. Door een opkoopbescherming, een verlaging van de huurwaarborg van 3 naar 2 maanden en een bevriezing van de huurindex kunnen we wonen terug betaalbaar maken voor iedereen. Tijd voor actie, wat ons betreft”, klinkt het. 

  Teken hier onze petitie voor betaalbaar wonen en strijd mee >

Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant