Nieuws

LOKAAL: Vooruit Tienen zamelt menstruatiemateriaal in tijdens nieuwjaarsdrink

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Monday 22

January 2024 12:01

Op zondag 28 januari 2024 organiseert Vooruit Tienen een nieuwjaarsdrink in de Kruisboog. Naast de feestelijke sfeer is er ook aandacht voor een belangrijk onderwerp: menstruatie armoede. Vooruit Tienen zet zich in voor de strijd tegen menstruatie-armoede en organiseert daarom een inzameling van menstruatiemateriaal tijdens de nieuwjaarsdrink. Het ingezamelde materiaal wordt bezorgd aan de secundaire scholen van Tienen.

“Menstruatie-armoede is onzichtbaar, maar hardnekkig." Dat komt omdat het is ingebed in het bredere fenomeen van menstruatieschaamte. Het gebrek aan geld en de schaamte hiervoor gaan hand in hand met de schaamte voor ongecontroleerd bloedverlies of ‘lekken’. Menstruatie-armoede omvat dus een dubbel taboe. Dit zorgt ervoor dat de betrokkenen het probleem zo veel mogelijk verborgen houden”, aldus Nathalie Wante, coördinator van de werkgroep Armoede bij Vooruit.

Kjell Coel, de lokale voorzitter van Vooruit in Tienen, benadrukt het belang van het initiatief: “Het is schrijnend dat meer dan 1 op 10 meisjes tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om tampons of maandverband te kopen. Bij meisjes die leven in materiële deprivatie loopt dit op tot 45%. Dit is een schrijnende situatie, omdat menstruatie-armoede onzichtbaar is en vaak gepaard gaat met schaamte. "Het is een dubbel taboe, omdat het gebrek aan geld en de schaamte hiervoor hand in hand gaan met de schaamte voor ongecontroleerd bloedverlies of ‘lekken’.”

Het initiatief van Vooruit Tienen is een stap in de goede richting om menstruatie-armoede te bestrijden en het taboe te doorbreken. Door de inzameling van menstruatiemateriaal tijdens de nieuwjaarsdrink vestigt Vooruit Tienen de aandacht op een belangrijk probleem. Het is belangrijk dat we ons blijven inzetten om menstruatie-armoede te bestrijden en het taboe te doorbreken. Samen kunnen we het verschil maken.


Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant