Nieuws

LOKAAL: Vooruit tevreden dat straatverlichting terug aangaat 's nachts

Vooruit Gent

Tuesday 27

June 2023 08:52

De Stad Gent gaat - wellicht al vanaf 2 juli - de openbare verlichting ’s nachts opnieuw élke dag aanzetten. Daar heeft vooral de Vooruit-fractie op aangedrongen, zegt ons gemeenteraadslid (en politiek voorzitter van Vooruit Gent) Joris Vandenbroucke. De beslissing werd maandagavond 26 juni goedgekeurd door de gemeenteraad.

“Het doven van verlichting van zondag- tot en met woensdagnacht (tussen middernacht en 5 uur ’s morgens) was maanden geleden onderdeel van de besparingsplannen in zowat álle Vlaamse steden en gemeenten. De afgelopen weken kregen we van veel Gentenaars echter het signaal dat ze er zich onveilig bij voelden. Een enquête van twee jonge Gentse vrouwen bij 4.229 inwoners daarover, bevestigde dit. Het is duidelijk dat straatverlichting geen overbodige luxe is. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad. En met gedoofde lichten is dit duidelijk niet het geval. Om die reden heeft Vooruit sterk aangedrongen om de straatverlichting terug elke nacht aan te laten.”

Sven Taeldeman, onze fractieleider, vroeg in april al of het sop de kool nog wel waard was. “Er is geen sprake meer van piekende energieprijzen. Door de verlichting te doven, bespaar je dus niet veel meer. Dan moet je zo'n maatregel in vraag durven stellen, in het belang van ieders veiligheid. Als Vooruit onderstrepen we het belang van een sterke overheid die garant staat voor de openbare veiligheid, ongeacht of dat op de Kouter, dan wel in de Sint-Salvatorstraat of verder van het centrum is.”

‘Sneller ‘verledden’ is verstandige beslissing’

De Stad Gent gaat in 2024 5 miljoen euro investeren in de snellere ‘verledding’ (gewone lampen vervangen door energiezuinige LED-lichten) van de openbare verlichting. “Dat is wat ik een verstandige beslissing noem”, zegt Rudy Coddens, onze schepen van Financiën. “Op manier kunnen we met veel minder energieverbruik en lagere energiekosten, nog beter de veiligheid van de Gentenaars beschermen. Een investering die zichzelf in enkele jaren terugverdient en die goed is voor de Gentenaar, de stadskas en het milieu.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant