Nieuws

Vooruit strijdt voor de HBO5-opleiding Verpleegkunde

Team Vooruit

Saturday 25

March 2023 09:00

Vooruit blijft investeren in onze gezondheid en in onze zorg. De HBO5-opleiding Verpleegkunde is enorm waardevol, maar wordt bedreigd. De Europese Unie wil wie deze opleiding gevolgd heeft, niet langer erkennen als verpleegkundige. Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, heeft een oplossing. “We doen er alles aan om een sterke beroepsopleiding voor verpleegkundigen te behouden. De uitdagingen in de zorg zijn groot. We komen handen tekort en hebben iedereen nodig.  Met verschillende talenten en competenties. Door een nieuw beroepsprofiel toe te voegen binnen de zorgsector redden we de HBO5-opleiding. Waarderen we iedereen die werkt in de zorg. En kunnen we de beste zorg blijven voorzien.”

Zorgpersoneel met verschillende talenten

De komende jaren zal het aantal ouderen in ons land in sneltempo toenemen. Steeds meer mensen leven steeds langer. Dat is een prachtig teken van onze vooruitgang en van onze welvaart. Maar het betekent ook dat er in de toekomst meer zorg en vooral aangepaste zorg nodig zal zijn. 

De uitdagingen in de zorg zijn groot. We komen handen tekort en hebben iedereen nodig. Met verschillende talenten en competenties. Daarom strijdt Vooruit voor de HBO5-opleiding.

Frank: “De uitdagingen in de zorg zijn groot. We komen handen tekort en hebben iedereen nodig. Met verschillende talenten en competenties. Daarom strijdt Vooruit voor de HBO5-opleiding.”

HBO5- opleiding bedreigd

In België zijn er twee types opleiding om verpleegkundige te worden. De bacheloropleiding aan de hogeschool duurt vier jaar, de HBO5- opleiding (opleiding graduaat verpleegkunde) duurt in Vlaanderen drie jaar. Zo’n 40% van alle verpleegkundigen die in België actief zijn, volgde een HBO5-opleiding.

Vandaag wordt de HBO5-opleiding bedreigd. De Europese Unie wil wie deze opleiding gevolgd heeft, niet langer erkennen als verpleegkundige. Een verpleegkundige moet, volgens de EU, altijd een bachelordiploma hebben. Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, heeft een oplossing en doet er alles aan om een sterke beroepsopleiding voor verpleegkundigen te behouden. 

Onze strijd voor de HBO5- opleiding 

Studenten die de opleiding volgend academiejaar aanvatten en afstuderen zullen een eigen profiel krijgen in de Wet op de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen. Tegelijkertijd wijzigen we voor de bachelorsverpleegkundigen de titel ‘verpleegkundige’ in ‘verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg’. Elk profiel stelt eigen concrete handelingen. Voor verpleegkundigen met een diploma HBO5 die nu al actief zijn en aan het werk, blijft alles hetzelfde. 

We garanderen een mooie toekomst voor basisverpleegkundigen, met een variërende en uitdagende job.

“Voor Vooruit is het duidelijk: de basisverpleegkundige is een zorgprofessional die autonoom werkt. En in samenwerking met artsen of verpleegkundigen ook in complexe situaties kan helpen. Zo garanderen we een mooie toekomst voor basisverpleegkundigen, met een variërende én uitdagende job”, besluit Frank. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant