Nieuws

LOKAAL: WILRIJK: Vooruit met de Kinderboerderij

Team Vooruit

Thursday 24

June 2021 11:37

De Stad Antwerpen en het district Wilrijk zijn zopas op zoek gegaan naar een nieuwe uitbater voor de kinderboerderij in Wilrijk. Kandidaten moeten een sociale, educatieve en ecologische werking opzetten, met bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren. Vooruit wil opnieuw een boerderij waar kinderen - én hun ouders en grootouders! – van kunnen genieten.

Op de kinderboerderij in Wilrijk leerden verschillende generaties kinderen de afgelopen decennia spelenderwijs hoe het er op een boerderij aan toegaat. Sinds de stopzetting van de overeenkomst met de vorige uitbater in 2019 staat de kinderboerderij leeg en werden er geen activiteiten meer georganiseerd. Met de start van de zoektocht naar een nieuwe uitbater wordt nu een eerste stap gezet om de kinderboerderij in ere te herstellen en open te stellen voor bezoekers.

Open boerderij met sociale, ecologische en educatieve meerwaarde

De stad en het district verwachten van de nieuwe uitbater dat hij op de kinderboerderij ook een zorginvulling uitbouwt voor kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Deze jongeren kunnen dan onder begeleiding zinvolle activiteiten uitvoeren en zo een doel- en toekomstgericht traject aangaan. Daarnaast moet de uitbater een basisaanbod voorzien van actieve natuur-, milieu- en landbouweducatiewerking voor scholen, families en kinderen. Op deze manier wordt het een open boerderij die mensen samenbrengt en maatschappelijke meerwaarde biedt. Een kinderboerderij in de ware betekenis van het woord.

De kinderboerderij in Wilrijk vormt al enkele decennia een groene buffer tussen de nabijgelegen industriezone Koornbloem-Neerland en de drukte van de Boomsesteenweg. De site heeft een totale oppervlakte van 46.543 m² en omvat een hoofdgebouw, een leslokaal met sanitair, een lemen bakhuis, een serre, stallen, weilanden en boomgaarden.

Een rijke geschiedenis en een beloftevolle toekomst

Schepen voor leefmilieu en sociale zaken Tom Meeuws: “Ik ben ongelooflijk blij dat we deze fantastische plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. De kinderboerderij in Wilrijk heeft een rijke geschiedenis en wacht een beloftevolle toekomst. Onze ambities liggen hoog: we gaan voor een sociale, educatieve en ecologische invulling waar alle Antwerpenaren welkom zijn, met bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren. Dit is een uitgelezen kans om voor hen een extra aanbod te creëren.”

Ook de lokale afdeling van Vooruit in Wilrijk is opgezet met het nieuws. Johan Peeters zet het thema al jaren op de agenda en is blij met deze ontwikkeling: "Eindelijk. Stad en district kunnen nu een nieuwe opstart voor de kinderboerderij organiseren."

Biedingen onder gesloten omslag

Met een concessie voor een periode van 18 jaar wordt de site van de kinderboerderij kosteloos ter beschikking gesteld aan de nieuwe uitbater. De uitbater krijgt een eenmalige toelage om de gebouwen te renoveren en het hele terrein te onderhouden. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsontwikkeling, zal de oproep in goede banen leiden.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant