Nieuws

LOKAAL: Vooruit Mechelen verzet zich tegen afbouw van de dienstverlening in station van Mechelen

Vooruit Mechelen

Thursday 18

January 2024 14:40

De NMBS kondigde deze week aan dat in heel wat stations de openingsuren van de loketten worden gewijzigd. Ook in het station Mechelen zullen de loketten vanaf 1 maart minder vaak open zijn. “De afbouw van de dienstverlening door de NMBS is niet in het belang van de reizigers. Later open en vroeger toe is een foute beslissing. Een toegankelijk station vraagt bemande loketten waar reizigers terecht kunnen. Wie in Mechelen de trein neemt, moet op een maximale service kunnen rekenen”, aldus Thijs Verbeurgt, Vlaams parlementslid en Mechels fractieleider voor Vooruit.

In 54 van de 91 stations waar vandaag nog loketten zijn, beperkt de NMBS vanaf maart de openingsuren van de loketten. Voor het station Mechelen, het enige van de 3 Mechelse stations waar nog loketten zijn, betekent dit dat op weekdagen de loketten maar om 7u opengaan in plaats van 5u45 en ze sluiten ook een kwartier vroeger. Ook in de weekends worden de openingsuren ingeperkt. De loketten zouden vanaf maart wat later open gaan en al om 19u45 sluiten in plaats van om 21u.

“Dit is een foute keuze en mogelijks een eerste stap naar het totaal verdwijnen van de laatste loketten in Mechelen. Menselijke aanwezigheid in en rond het station is cruciaal om de toegankelijkheid en de veiligheid te garanderen, zeker ’s ochtends en ’s avonds. Voor pendelaars in de week is het belangrijk dat ze ’s ochtends vroeg ergens met hun vragen terecht kunnen. Zeker wanneer je merkt dat op cruciale dagen zoals vandaag, waarbij door de sneeuw tal van treinen worden afgeschaft, de app en de website van de NMBS het laten afweten, kan er van de afbouw van de fysieke dienstverlening geen sprake zijn. De afbouw in de weekend is dan weer een slechte zaak voor bijvoorbeeld dagjestoeristen die op een later uur nog de treinen wensen te nemen en met vragen zitten,” zo stelt Thijs Verbeurgt.

Bovendien is dit voor Vooruit nog maar eens een voorbeeld van de afbouw van publieke dienstverlening: “Postkantoren, bankautomaten, bussen, bushaltes, NMBS-loketten,… Steeds meer fysieke dienstverlening verdwijnt of wordt ingeperkt. En daar zijn steeds dezelfde mensen de dupe van: mensen die niet kunnen rekenen op digitale tools, mensen die niet beschikken over een smartphone en onze senioren. Zij zijn het grootste slachtoffer van de afbouw van de publieke dienstverlening. Als we willen dat iedereen in Mechelen mee vooruit kan, moeten we op alle niveaus blijven gaan voor toegankelijke dienstverlening,” zo besluit Thijs Verbeurgt.

Overzicht van openingsuren:

 

 

WEEK

ZATERDAG

ZONDAG

 

NU

Vanaf Maart

NU

Vanaf Maart

NU

Vanaf Maart

MECHELEN

05:45 20:00

07:00 19:45

06:45 21:00

07:00 19:45

06:45 21:00

07:00 19:45


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant