LOKAAL: Vooruit kiest VOOR GENT!
Vooruit Gent
Friday 28
June 2024 10:45
VOOR GENT, de samenwerking tussen socialisten, liberalen en onafhankelijke Gentenaars gaat met ‘Iedereen mee!’ naar de kiezer op 13 oktober 2024. Op zondag 23 juni werd het ambitieuze programma voorgesteld, met daarin meer dan 600 actiepunten om Gent nog beter te maken om in te wonen, werken en ondernemen.
Astrid De Bruycker, onze schepen die tweede staat op de lijst na burgemeester en lijsttrekker Mathias De Clercq, is trots op het geleverde werk.
“We zijn er voor álle Gentenaars, niet voor sommigen. We willen iedereen mee krijgen in ons nieuw toekomstverhaal. Gent is de voorbije 35 jaar uitgegroeid tot een zeer levendige stad, met een bloeiende economie die zorgt voor jobs, met een sterk sociaal weefsel dat niemand achterlaat. Met vooruitstrevende en toekomstgerichte ideeën die onze stad voorop doen lopen. Dat zijn stevige fundamenten om verder op te bouwen. Toch maken veel Gentenaars zich zorgen: jonge gezinnen die geen betaalbare woning of kinderopvang meer vinden. Geëngageerde Gentenaars en ondernemers die op een muur van regels botsen. Mensen die om welke reden dan ook, ziekte of tegenslag, dreigen af te haken. Gentenaars die geconfronteerd worden met vooroordelen of discriminatie, die het gevoel hebben er niet bij te horen. Met dit programma zet VOOR GENT de lijnen uit om van Gent de beste grootstad te maken om in te leven: de meest duurzame stad met de hoogste levenskwaliteit!”
21 sossen doen mee!
Op de lijst staan 21 straffe socialisten. Die kiezen voluit voor VOOR GENT.
In de top 10 staan Astrid (2), Freya (4) en Joris (6); en de nieuwelingen Dilek Arici (8) en Frederik Sioen (10).
Daarna volgen onze fractieleider Sven Taeldeman (13), fractieleider in de provincieraad Bruno Matthys (16), Sabena Donkor (19), Kalifa Diaby (22), Cindy Baeyens (24), Andres Coupé (26), Clara Calis (28), Luca Lewis De Bruycker (32), Veerle Baert (34), Koen Neirynck (36), Henda Zerelli (38), Esther Goldschmidt (42), Rania Kabbar Mohamed (44), Emine Gül Isçi (46) en BCSD-raadslid Burak Nalli (49). ‘Ouwe getrouwe’ Rudy Coddens duwt de lijst op de 53ste plaats.
Het volledige programma vind je op https://www.voorgent.be/programma
Onder de foto kan je alvast de korte samenvatting lezen. (noot: voorzitter beweging Joachim Boderé liet pas op 3 juli weten af te zien van zijn plaats op de lijst. Daarom staat hij nog mee op de foto en niet Emine Gül Isçi.)
Voor de meest leefbare grootstad
Veel Gentenaars vinden het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Betaalbaar wonen is dan ook een absolute topprioriteit voor VOOR GENT. Daarom sluit VOOR GENT een Gents Woonpact af met alle bouwactoren in de stad om hoger bouwen toe te laten, sneller vergunningen af te leveren, en in alle projecten minimaal 20 procent sociale en betaalbare woningen te voorzien. In sociale huisvestingsprojecten voorzien we flatwachters en bij Thuispunt Gent een huurdersadviesraad zodat sociale huurders een stem krijgen.
Graag in Gent wonen, dat is ook een leefbare wijk met buurtgroen, gezellige pleinen, scholen, lokale winkels en horeca. Dat gaat over veel meer dan alleen mobiliteit. Daarom stappen we met VOOR GENT af van wijkmobiliteitsplannen en kiezen we resoluut voor wijkkwaliteitsplannen. We maken die plannen samen met iedereen: met bewoners, organisaties en ondernemers uit de wijk, met directe betrokkenheid van begin tot eindbeslissing. Zo gaan we méér realiseren, óók op het vlak van mobiliteit. VOOR GENT blijft ambitieus om de omslag te maken naar meer duurzame mobiliteit. We zetten de voetganger centraal en maken openbaar vervoer tot 18 jaar gratis.
Klimaatverandering en een beter leefmilieu zijn dé uitdagingen van deze tijd. Gent moet hierin voorop blijven lopen. VOOR GENT kiest bewust voor collectieve maatregelen om versnippering en sociale uitsluiting tegen te gaan. De LEZ wordt daarom niet uitgebreid of verstrengd en zelfs afgeschaft indien kan aangetoond worden dat er geen meerwaarde meer is. De Gentse renovatiecentrale ondersteunt Gentenaars via groepsaankopen om hun woning duurzaam te renoveren. VOOR GENT gaat voor 150.000 extra bomen. En samen met Natuurpunt en partners maken we via een Gents groen Versnellingsfonds versneld werk van meer natuur in Gent.
Voor een warme en zorgzame stad
Kinderen die opgroeien in Gent moeten gelijke kansen krijgen. In realiteit groeien veel kinderen in onze stad op in armoede, leven er kinderen in gezinnen zonder vaste woning, gaan er kinderen naar school met een lege of ongezonde brooddoos. Daarom biedt VOOR GENT kinderen gratis gezonde schoolmaaltijden aan. Omdat we weten dat dit niet alleen goed is voor de gezondheid van onze kinderen, maar ook hun leerprestaties bevordert én de facturen voor de ouders drukt. VOOR GENT gaat ook voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs in plaats van ouders te veel te laten betalen voor veel te dure invulboeken.
Ook in Gent is er nog veel dak- en thuisloosheid. Daarom voorzien we 100 nieuwe wooneenheden voor dak- en thuislozen via Housing First met extra aandacht voor jongeren. Wooncoaches begeleiden dak- en thuislozen bij hun zoektocht naar een woning en indien nodig ook nadien.
We investeren in publieke zorg- en dienstverlening dichtbij de Gentenaars in de wijken en deelgemeenten. Met zitdagen in elke wijk en deelgemeente en gratis psychologische hulp voor jongeren.
Voor een krachtige economische motor en een bruisende stad
Een job hebben is nog altijd de beste sociale bescherming. VOOR GENT mikt daarom op minimaal 80 procent van de Gentenaars aan de slag door werkzoekenden intensief en op maat te begeleiden. Om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan zetten we de praktijktesten verder.
Gent doet het economisch bijzonder goed. Deze legislatuur zijn er maar liefst 20.000 jobs bijgekomen in onze stad. De jobcreatie in Gent is daarmee een pak hoger dan het Vlaams gemiddelde. De vraag naar economische ruimte is groot. VOOR GENT maakt daar plaats voor met onder meer een nieuw wetenschapspark en een nieuwe invulling van Shopping Gent Zuid als plek voor startende technologiebedrijven vlakbij het Wintercircus.
Gent moet bruisen en mag schuren. VOOR GENT gaat daarom voor een nieuw Gents nightlife festival en maakt van het Citadelpark een echt cultuurpark. Te strenge geluidsnormen worden geschrapt, net als overbodige administratie. Een fysiek evenementenloket helpt en ondersteunt organisatoren zodat wijze initiatieven van onderuit maximaal kansen krijgen.
Voor openheid, toegankelijkheid en diversiteit
Gent is een stad waar je jezelf mag zijn. Toch ervaren nog heel wat mensen drempels of vooroordelen. Daarom steekt VOOR GENT een serieuze tand bij op vlak van toegankelijkheid. Met een nieuw masterplan dat ervoor zorgt dat ook minder mobiele Gentenaars volledig van onze stad kunnen genieten. Mensen krijgen daarbij voorrang op (erfgoed)regels. Iedereen die een vergunning of subsidie aanvraagt moet voldoen aan toegankelijkheidsvoorwaarden. De Stad geeft zelf het goede voorbeeld: alle stadsgebouwen toegankelijk tegen 2040 en bij heraanleg van woonstraten gaat VOOR GENT voluit voor het concept van woonerf, zonder drempels.
Ook voor nieuwkomers verlaagt VOOR GENT drempels. Integratie start immers vanaf dag één. Daarom houden we de lessen inburgering en Nederlands gratis voor nieuwkomers. Gent is immers een stad waar we de diversiteit omarmen, waar we die zien als een kracht.
Als we willen dat iedereen erbij hoort, dan moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Van wie die ook houdt, waarin die ook gelooft, hoe die zich ook voelt. We breiden daarom de praktijktesten uit naar de stedelijke dienstverlening, het nachtleven en andere sectoren.
Voor meer vertrouwen en samenwerking met de Gentenaars
Gent is een stad die we samen maken. VOOR GENT gaat resoluut voor minder regels en meer vertrouwen. In de Gentenaars, in ondernemers, in het Gents middenveld, in al die organisaties en partners die zich elke dag inzetten voor onze stad. Daarom gaat VOOR GENT voor een loket voor Gents engagement om initiatieven te stimuleren. Gelote panels laten wijkbewoners ook mee beslissen bij grote, complexe projecten. Een stedelijke versimpelaar houdt alle reglementen kritisch tegen het licht.
Gent is een veilige grootstad. Dat moet absoluut zo blijven. Daarom investeert VOOR GENT extra in wijkpolitie, in verkeersveiligheid, in aanpakken van overlast, sluikstorten en criminaliteit. Want een veiligheidsbeleid is ook en in de eerste plaats een sociaal beleid.
Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur
Vooruit Gent
Deel dit artikel met je vrienden.