Nieuws

LOKAAL: Vooruit helpt jongeren aan werk

Vooruit Turnhout

Wednesday 15

March 2023 21:26

Met Vooruit willen we geen talenten laten verloren gaan. Daarom helpen we jongeren die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt de stap naar werk te zetten. Specifiek voor jongeren met roots in migratie werken we samen met Duo for a Job. 

Duo for a job vormt Duo's tussen werkzoekende jongeren en mentoren die 50+ zijn en hun ervaring en netwerk inzetten om de jongeren te begeleiden. "Voor mij is de intensieve  begeleiding die Duo for a Job biedt een grote meerwaarde", zegt Kelly Verheyen, schepen van sociale zaken (Vooruit). "De jongeren worden intensief opgevolgd door de mentoren, op wekelijkse basis terwijl wij als OCMW vaak maar tijd hebben om onze jongeren maandelijks te zien." 

In 2023 starten minimaal 20 duo’s . We helpen met dit programma specifiek jongeren met roots in migratie. Die ervaren immers specifieke  barrières zoals taal,  geen of een kleiner sociaal en professioneel netwerk hebben, soms ook discriminatie, gebrek aan zelfvertrouwen, vaak geen diploma secundair onderwijs, diploma’s uit het thuisland soms niet erkend, ... . Daarom vereist de begeleiding naar werk van jongeren met roots in migratie een specifieke aanpak.

Duo for a Job is hierin gespecialiseerd en heeft mooie resultaten neergezet in vele steden in Europa mooie resultaten neergezet:  

  • 7/10 jongeren vinden een job of opleiding  
  • 9/10 mentoren begint aan een nieuw traject.

 

Nog andere troeven die wij zien om samen te werken met Duo:  

  • 78% van de jongeren zegt dat ze na 6 maanden hun sociaal en professioneel netwerk hebben verruimd. Dus openen de mentoren deuren naar formele, maar ook zeker informele netwerken binnen onze lokale gemeenschap.  
  • 75% van de jongeren zeggen dat ze hun taalniveau hebben verbeterd dankzij hun mentor. Tijdens de wekelijkse contacten van 2u wordt er stevig Nederlands geoefend.   
  • Nog een belangrijke troef is dat 95% van de jongeren zegt dat ze na 6 maanden hun zelfvertrouwen hebben versterkt. Zelfvertrouwen, hoe je jezelf ziet en hoe je denkt over is zeer belangrijk om toekomstige uitdagingen aan te vatten. Ook hier een belangrijk resultaat dus.

 

We kijken alvast uit naar sterke resultaten in Turnhout, zodat weer meer jongeren een eigen inkomen kunnen verwerven.


Ga naar Vooruit Turnhout
Over de Auteur

Vooruit Turnhout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant