Nieuws

LOKAAL: Vooruit Gent op ‘Internationale Vrouwendag’: ‘Strijden voor méér gelijkwaardigheid’

Vooruit Gent

Monday 11

March 2024 09:41

8 maart is ‘Internationale Vrouwendag’, dé strijddag voor (meer) vrouwenrechten. Collecti.e.f 8 maars Gent (een vereniging van feministische organisaties en individuen) organiseerde daarom een betoging die vertrok en aankwam op de Vrijdagmarkt. Vooruit Gent was daar uiteraard massaal op aanwezig.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, medelijstduwer op de Kamerlijst voor de verkiezingen van 9 juni én de eerste socialiste op de lijst VOOR GENT (2e plaats na burgemeester Mathias De Clercq) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober, vertolkte het standpunt van onze partij.

“Ik ben een feministe, niét omdat ik een vrouw ben, wél omdat ik geloof in de gelijkwaardigheid van iederéén in onze samenleving. Op 8 maart vieren we de emancipatie van de vrouw. Tegelijk strijden we voor méér gelijkwaardigheid. Want gelijke rechten voor vrouwen, die komen er nooit zómaar. Vrouwen kregen pas stemrecht voor álle verkiezingen in 1948. Een eigen bankrekening? Pas vanaf 1957. Vrouwen mochten vóór 1972 zelfs geen marathon lopen!”

Vooruit Gent op Internationale Vrouwendag, met onder andere Sven Taeldeman, Rania Kabbar Mohamed, Astrid De Bruycker, Dilek Arici, Andres Coupé, Sabena Donkor, Joris Vandenbroucke, Esther Goldschmidt, Nathalie Dullemont en Joachim Boderé.

 

Vrouwenrechten zijn nooit definitief verworven, nooit evident.

“In 2021 verdienden vrouwen in de EU, voor krèk hetzelfde werk, nog altijd 13% minder dan mannen. 1 op 3 vrouwen krijgt te maken met seksueel of fysiek geweld. En vooral: als extreem-rechts aan de macht komt, wordt het niet beter maar slechter. Dáárom laten wij ook onze stem horen op de betoging. Want: het is Vooruit, of het is achteruit…”

 

Alle info over Collecti.e.f 8 maars vind je op hun website


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant