Nieuws

LOKAAL: Vooruit Gent dankt medewerkers noodcentrales op ‘Europese Dag van Alarmnummer 112’

Vooruit Gent

Sunday 11

February 2024 10:29

11 februari is het ‘Europese Dag van Alarmnummer 112’. Elk jaar brengt Vooruit Gent op die dag een bezoekje aan de noodcentrale in Gent, om de medewerkers te bedanken voor hun onmisbare werk. Joachim Boderé, onze voorzitter beweging, en onze secretaris Jo Schelstraete brachten dit keer zoetigheden mee en spraken er met Ingrid en Lieven, die vol passie vertelden over hun job als ‘calltaker’.

“Het is geen gemakkelijke job: de mensen die wij als eerste aan de lijn krijgen zijn vaak over hun toeren. Da’s logisch, het gaat altijd om noodsituaties. Maar als je die mensen dan effectief kan helpen, dan geeft dat veel voldoening. Ooit belde een jonge twintiger, bijvoorbeeld. Toen hij na de middag thuis kwam van zijn werk trof hij zijn mama aan in de badkamer. Ze was al een tijdje terminaal ziek en had zelfmoord gepleegd. Het zou even duren voor de hulpdiensten bij hem waren, het gezin woonde vrij ver weg. Ik heb die jongen letterlijk aan de lijn gehouden, om naar hem te luisteren en hem te troosten tot zijn papa bij hem was. Dat gaf mij enorm veel voldoening.”

Hoop voor de toekomst

Wie bij de noodcentrale 112 werkt moet snel om kunnen met heel verschillende situaties.

“Je kan een moeder aan de lijn krijgen die helemaal in paniek is omdat haar peuter of kleuter plots onvindbaar is, maar evengoed iemand die net werd overvallen of bestolen”, zegt Ingrid. “Als moeder en kind herenigd worden, of de dief kan worden gevat omdat je als calltaker de juiste vragen hebt gesteld over de vluchtrichting, een eventueel voertuig en hoe de persoon er uitziet: ook dán denk je ‘Dáár doe ik het voor!’”

Nochtans: de voorbije jaren waren moeilijk. Zoals in heel wat andere sectoren had ook de noodcentrale te vaak last van een nijpend personeelstekort.

“Shiften met slechts twee collega's waren spijtig genoeg geen uitzondering, en dat voor een volledige provincie… Intussen zijn we wel aan een inhaalbeweging begonnen. In onze centrale zijn momenteel 13 nieuwe collega's gestart, zij zitten in volle opleiding. Dat is alvast heel hoopgevend voor de toekomst.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant