Nieuws

LOKAAL: Vooruit-Essen klaagt inefficiënte uitvoering van werken door Infrabel aan

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 26

April 2023 11:51

Van nu tot eind dit jaar zal er opnieuw gedurende twaalf (!) weekends geen treinverkeer zijn op spoorlijn 12 tussen Essen en Antwerpen. In plaats daarvan zullen vervangende bussen worden ingelegd. Dit is bijzonder jammer voor reizigers uit onze gemeente.

Momenteel werkt de gemeente aan een ‘radicaal duurzaam’ mobiliteitsplan dat er ook naar streeft om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen. Schepen van jeugd en ruimtelijke ordening Arno Aerden zegt hierover: “Onlangs liet Infrabel het gemeentebestuur weten dat er dit jaar door werken op de spoorlijn tussen Essen en Antwerpen twaalf weekends geen treinen zullen rijden.  Andermaal zullen vervangende bussen worden ingelegd. Deze zijn wel een uur trager dan de trein, vergeten al eens een halte of raken de weg kwijt, en informatie over de vervangbussen is moeilijk te vinden…”.

Infrabel zal verschillende werken uitvoeren op de spoorlijn tussen Antwerpen en Essen, waaronder de vernieuwing van de bovenleiding tussen Antwerpen-Noorderdokken en Ekeren. Er zullen ook sanerings- en vernieuwingswerken aan overwegen en bovenleidingen worden uitgevoerd. Infrabel beweert dat deze werken noodzakelijk zijn omdat de bovenleiding op het einde van zijn levensduur zit en storingen zou kunnen veroorzaken. De veiligheid van de spoorwegarbeiders moet worden gegarandeerd, maar de inefficiënte uitvoering van werken kan voor Vooruit-Essen op geen begrip rekenen.

Volksvertegenwoordiger Gitta Van Peborgh (Vooruit) heeft minister Gilkenet reeds half maart geïnterpelleerd over deze problematiek. Schepen van leefmilieu, klimaat en duurzaamheid Helmut Jaspers vraagt zich af of de uitbesteding van de spoorwerken er niet toe leidt dat ze langer duren. Vooruit-Essen zal nogmaals bij haar parlementairen aandringen om de minister te interpelleren en aan te dringen op structurele verbetering van de dienstverlening.

De NMBS belooft om vervangbussen in te zetten en een alternatief vervoersplan uit te werken om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken. De reistijd van deze bussen is echter aanzienlijk langer en minder comfortabel. De perikelen op Lijn 12 zijn al jaren hemeltergend. Vooruit-Essen heeft begrip voor de veiligheidsvoorschriften, maar dringt aan op een efficiëntere uitvoering van de werken én een betere oplossing voor de reizigers.

Om welke weekends gaat het?
18-21, 27-29 mei
17-18 juni
8-9 juli
16-17, 23-24 september
7-8, 21-22, 28-29 oktober
11-12, 25-26 november
2-3 december

 


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant