Nieuws

Vooruit eist maximumfactuur voor secundair onderwijs

Team Vooruit

Thursday 09

March 2023 09:07

Wie volgend jaar start in het secundair onderwijs, vergelijkt best even op voorhand de prijzen. Uit onderzoek van Vooruit blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen dezelfde studierichtingen van verschillende scholen. Prijsverschillen die oplopen tot 500 euro. Vooruit legt daarom opnieuw haar eis voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs op tafel. “Je studiekeuze én schoolkeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders”, zegt Hannelore Goeman, onze fractieleider in het Vlaams Parlement. “Het is maar logisch dat een school al de nodige handboeken en lesmateriaal voorziet voor leerlingen om de eindtermen te bereiken. En daarvoor moeten ze genoeg werkingsmiddelen krijgen van de Vlaamse Regering.”

Zelfde studierichting, andere prijs

Dat er prijsverschillen zijn tussen praktijkgerichte en algemene richtingen, weten we al langer. Vooruit strijdt daarom al jaren voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Want je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. 

Uit onderzoek van Vooruit blijkt nu dat er helaas ook grote prijsverschillen zijn tussen dezelfde studierichting van verschillende scholen. De prijzen voor een eerste middelbaar A-stroom (de vroegere ASO), variëren tussen de 320 en 843 euro. Dat is een verschil van ruim 500 euro. 

Je studiekeuze of schoolkeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. 

Hannelore: “De schoolkosten zijn veel te hoog en de prijsverschillen tussen scholen onderling zijn gewoon absurd. Die verschillen moeten eruit. Boeken en lesmateriaal, nodig om de eindtermen te bereiken, zouden eigenlijk door de school moeten worden voorzien. De Vlaamse Regering moet daarom zorgen voor extra werkingsmiddelen voor het secundair onderwijs.”

In het lager onderwijs bestaat zo’n maximumfactuur al langer. Frank Vandenbroucke voerde die in als Minister van Onderwijs. “Het is nu hoog tijd dat er ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur komt. Want ook de schoolkeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders”, zegt Goeman.

Gelijke kansen voor élk kind

De maximumfactuur heeft nog meer voordelen. Het haalt niet alleen de druk weg bij ouders, het zorgt er ook voor dat scholen bewuster omgaan met de fondsen die ze krijgen. Scholen kunnen er zo bijvoorbeeld voor kiezen om atlassen aan te kopen voor het aardrijkskundelokaal, in plaats van ouders op te zadelen met zo’n grote kost.

Hannelore vraagt daarom een verhoging van de Vlaamse werkingsmiddelen voor het secundair onderwijs, om zo de ongelijkheid tussen scholen weg te werken. 

Voor Vooruit is het simpel: het is de taak van een sterke overheid om te zorgen voor gelijke kansen voor elk kind. De Vlaamse Regering moet meer investeren in onderwijs zodat onderwijs betaalbaar is voor iedereen. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.