Nieuws

LOKAAL: VOORUIT Diest vraagt zelftests voor onderwijs en kwetsbare gezinnen

Ronny Wolfcarius

Monday 24

January 2022 16:39

Zelftests spelen een belangrijke rol om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch is dit nog geen gewoonte of speelt het financiële plaatje een rol. Daarom vraagt Vooruit Diest aan het stadsbestuur om zelftesten te voorzien; zowel in het onderwijs als voor kwetsbare gezinnen.

Met gemeenteraadslid Kim Zeelmaekers, die zelf tewerkgesteld is in de zorg en actief is in het Vaccinatiecentrum te Webbekom, zal de Vooruit Diest deze maandag (24/1) tijdens de gemeenteraad voorstellen om vanuit de stad zelftests te voorzien voor de inwoners.

‘De zeer besmettelijke omikronvariant en de nog relatief lage vaccinatiegraad van de schoolgaande kinderen en jeugd zorgt helaas mee voor een toename van het aantal besmettingen. In de klassen worden weliswaar mondmaskers gedragen, maar tijdens eetmomenten en op de speelplaats is er toch een behoorlijk grote interactie tussen leerlingen‘, zegt Vooruit raadslid Kim Zeelmaekers. ‘Vanaf 4 besmettingen binnen 7 dagen gaat een klas in het lager onderwijs in quarantaine. In het middelbaar onderwijs geldt deze regel niet. Daar blijven leerlingen naar school komen, los van het aantal besmettingen in de klasgroep. Dat maakt dat er in sommige klassen van de middelbare scholen in onze regio heel wat leerlingen afstandsonderwijs volgen.’

Wij willen de scholen maximaal openhouden!

Vooruit Diest is bezorgd over deze evolutie. Heel wat leerlingen en leerkrachten vallen uit door besmetting of door quarantaine. In dit opzicht kan het uitvoeren van een (wekelijkse) zelftest een rol spelen om de verspreiding van het virus in het onderwijs te beperken. Het kan op die manier ook bijdragen tot het openhouden van klassen en scholen.
‘Toch is het voor heel wat gezinnen een kostelijke aangelegenheid om deze wekelijkse zelftesten aan te kopen. Zeker nog bij kwetsbare gezinnen en/of gezinnen die meerdere schoolgaande kinderen hebben’, vertelt Zeelmaekers. ‘Naast het feit dat voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming de prijs verlaagd werd tot 1€/test, is dit goedkoper tarief blijkbaar niet genoeg om de bereidheid tot de aanschaf van testen te motiveren. Er zou hier veel vlotter en praktischer geschakeld moeten worden. Daarom zou het aanbieden van zelftesten via het onderwijs volgens ons een belangrijke rol kunnen spelen. Zowel in het lager onderwijs om leerlingen die in quarantaine zitten een zelftest aan te bieden, om zo de verspreiding binnen de familiekring of in de vrijetijdsbesteding te beperken. Maar ook in het middelbaar onderwijs wanneer besmettingen in een klasgroep opduiken.’
Sommige steden en gemeenten bieden ondertussen zelftests aan, ook in onze regio in Scherpenheuvel-Zichem gaat men over tot het verdelen van zelftests. Dat ziet Vooruit Diest ook graag in haar eigen stad gebeuren.
(lees verder op de volgende pagina)
‘We vragen het stadsbestuur om te onderzoeken wat er mogelijk is. We hopen alvast dat de zelftests kunnen worden aangeboden voor o.a. gezinnen die het financieel moeilijk hebben en rechtstreeks via de scholen. Onze prioriteit is om de klassen en scholen maximaal open te kunnen houden. Dat is niet alleen belangrijk voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling van de leerlingen zelf, maar ook voor de ouders, waarvan sommigen nog steeds aan telewerken doen. Met 3 gemeenteraadsleden die een band hebben met het onderwijs - Murat Celik, Willy Goos en Carina Jankowski - zien we maar al te goed de noodzaak in. Vanuit mijn job in de zorg, net zoals raadslid Jos Uyttebroek die een jarenlange carrière als hoofdverpleegkundige op intensieve zorg in het AZ Diest achter de rug heeft, zien we echt wel de noodzaak in van ons voorstel. We hopen dat het stadsbestuur onze bezorgdheid deelt’, zegt Kim Zeelmaekers.
De Diestse gemeenteraad gaat maandag 24 januari digitaal door en is online te volgen.

Meer info: Kim Zeelmaekers 0475/44 62 79


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant