Nieuws

LOKAAL: Vooruit dient klacht in tegen cadeau aan vastgoedontwikkelaar

Vooruit Ingelmunster

Saturday 11

March 2023 09:29

Vooruit dient een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de gemeenteraad van februari om een stuk bebouwbare grond van 40 m² gratis weg te geven aan een vastgoedontwikkelaar. Het bewuste stuk grond ligt in de Kortrijkstraat, waar ontwikkelaar Olin BV 21 luxeappartementen bouwt onder de naam Residentie Margaux. Toen Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche op de gemeenteraad vroeg waarom het stuk grond gratis weggegeven wordt kon niemand hier een goed argument geven. Zowel Vooruit als CD&V stemden tegen. De partij van de burgemeester keurde het punt wel goed en dus wordt de vastgoedontwikkelaar gratis eigenaar van een cruciaal stukje bouwgrond.

“de facturen zijn voor de burger, de cadeaus voor de vastgoedontwikkelaars”

Enigo Vandendriessche: “De laatste maanden heeft de gemeente heel wat tarieven voor de burger opgeslagen. Kinderopvang, middagtoezicht op school, de huur van de flatjes, de prijs van een identiteitskaart, de gemeente maakte ze allemaal duurder voor de burger. De reden: stijgende personeelskosten, stijgende materiaalkosten, indexering, inflatie en hoge energieprijzen. Tegelijkertijd beslist de partij van de burgemeester om een stuk grond van 40 m² gratis weg te geven aan een vastgoedontwikkelaar uit Sint-Martens-Latem. Dit gaat er bij ons niet in. De facturen zijn voor de burger, de cadeaus voor de vastgoedontwikkelaars.”

Bij Vooruit zijn ze ook niet onder de indruk van de voorgestelde oplossing die de burgemeester daags na de gemeenteraad uit zijn hoed toverde. Enigo: “De dag na de gemeenteraad kregen we een mailtje waarin de burgemeester aankondigt dat hij met de ontwikkelaar van residentie Margaux overeengekomen is dat die 5000 euro zal geven aan de gemeente om ‘een’ speelpleintje ‘in de buurt’ mee aan te leggen. Voor de burgemeester is de kous hiermee af, maar voor ons niet. Integendeel, het feit dat de ontwikkelaar zo snel met 5000 euro over de brug komt is een bewijs dat het stuk grond wel degelijk een economische waarde heeft voor hem. Een reden te meer om hier als gemeente een correcte prijs voor te vragen. Trouwens, met 5000 euro ga je niet veel speeltoestellen moeten zetten. Bovendien lijkt het bedrag me wat aan de lage kant. Voor een vierkante meter bouwgrond in Ingelmunster betaal je makkelijk 250 € per vierkante meter.”

Vooruit eist dat de beslissing wordt vernietigd door de gouverneur, dat er een objectieve schatting komt van de grond én dat de overdracht aan een marktconforme prijs gebeurt. Vlaanderen hanteert een termijn van drie maanden om tot een uitspraak te komen.


Ga naar Vooruit Ingelmunster
Over de Auteur

Vooruit Ingelmunster

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant