Nieuws

Actie voor meer veiligheid voor zwakke weggebruikers

Vooruit Brugge

Saturday 17

September 2022 11:13

Voel jij je soms ook op een survivalparcours als voetganger of fietser? Bij de start van de Week van de Mobiliteit vragen we de Vlaamse overheid meer aandacht voor de zwakke weggebruiker in het straatbeeld.
Een verkeerslicht pal in het midden van een fietspad? Een smalle strook die voetgangers en fietsers samen moeten zien te delen op een drukke brug? Een te smal voetpad waar je met een rolstoel of buggy niet kan passeren. Verkeerslichten die nog steeds verkeerd staan afgesteld en conflicten veroorzaken tussen zwakke weggebruikers en afslaand verkeer. Om nog maar te zwijgen van de vele putten en bulten in het wegdek.
Zwakke weggebruikers hebben vaak het gevoel dat ze zich op een survivalparcours begeven en meer en meer mensen durven hun kinderen niet meer in het verkeer te sturen op de fiets. Dit is absoluut niet oké!


De cijfers liegen er ook niet om:

  1. In Brugge bijvoorbeeld ligt het aantal verkeersslachtoffers bij voetgangers en fietsers veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde (27,8 slachtoffers per 100.000 inwoners tegenover Vlaamse gemiddelde van 16,7 slachtoffers). Het aantal doden in het verkeer ligt met 5,9 veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 4,6 per 100.000 inwoners.
  2. Over het volledige gewest waren 4 op de 10 verkeersdoden in 2021 een voetganger of een fietser. In 2005 was dat slechts 2 op de 10. Een verdubbeling dus op ruim 15 jaar tijd (Bron: Statbel).

  3. Het valt op dat West-Vlaanderen opvallend slechter scoort op vlak van dode en zwaargewonde verkeersslachtoffers. Heel veel gemeenten zitten boven het Vlaamse gemiddelde van 0,38 dode en zwaargewonde slachtoffers in het verkeer per 100.000 inwoners.


Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht roept de Vlaamse Regering op om meer werk te maken van veilige en goede infrastructuur en zo meer aandacht te schenken voor voetgangers en fietsers in de weginfrastructuur. Te beginnen bij goede brede fietspaden en veilige oversteken.
"Als we mensen willen stimuleren om te voet of met de fiets te gaan moeten ze zich in eerste instantie veilig voelen"

Annick Lambrecht

 

 

Ken jij ook van die absurde wegsituaties in Brugge?

Laat het ons dan hier weten.


Ga naar Vooruit Brugge
Over de Auteur

Vooruit Brugge

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant