Nieuws

Vooruit Boutersem stelt bouwpauze voor

Vooruit Boutersem

Friday 09

September 2022 22:11

Reeds in juni wilde Vooruit Boutersem voorstellen om een bouwpauze in te lassen in Boutersem. Omdat het punt toen niet kon worden toegevoegd aan de agenda, maakte onze fractie er opnieuw werk van voor de afgelopen gemeenteraad.

Gebaseerd op het resultaat van de bouwscan, maar vooral ook met oog op het draagvlak bij de inwoners en de impact op de leefbaarheid in Boutersem (zowel voor buurtbewoners als voor de verschillende faciliteiten en diensten), legden we opnieuw op tafel om op korte termijn werk te maken van een bouwverordening en een totale visie uit te werken voor het beleid in Boutersem. Ook vroegen we om geen bouwprojecten meer goed te keuren tot die verordening en beleidsvisie in orde zijn. Temeer omdat er in juni een aantal bouwaanvragen betrekking hadden op terreinen die nu nog onverhard zijn.
Helaas heeft het gemeentebestuur een andere visie. De bevoegde schepen liet ons wel weten dat projecten nog steeds afgekeurd kunnen worden en dat er momenteel geen aanvragen voor grote projecten zijn op zogenaamde “greenfields” (onverharde terreinen).
Gezien voorstel toch afgekeurd werd, kunnen we alleen maar concluderen dat er geen compleet engagement is om een echte bouwpauze in te lassen, maar blijven de bouwaanvragen “geval per geval” bekeken worden.

Echt blij kunnen we hier dus niet mee zijn, al hopen we oprecht dat er toch minder goedgekeurd zal worden dan de voorbije 2-3 jaar. Wat Vooruit betreft, moeten bijkomende grote projecten zoals dat in Nieuwstraat vermeden worden of op zijn minst sterk in grootte beperkt worden.

We willen zeker niet zeggen dat we tegen inbreiding op zich zijn, maar het is wel cruciaal dat er niet overdreven wordt: niet te snel en niet te veel wooneenheden op een te kleine ruimte. Ook moeten de gemeentelijke faciliteiten en infrastructuren voldoende voorzien zijn op het aantal extra inwoners, wat nu niet het geval is.
Maar bovenal moet er gemikt worden op betaalbare woningen en geen prijzen voor appartementjes waarvoor je een vrijstaand huis met grond kan kopen. Daarbij mag een gedeelte sociale woningen zeker niet vergeten worden. Dat is immers juist het soort woningen waar nood aan is en waarvoor er wettelijke quota zijn opgelegd.

Een totaalvisie en dus de uitwerking van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan zijn dus meer dan ooit aan de orde. We hopen dan ook dat dat plan snel terug uit de spreekwoordelijke koelkast genomen wordt.

Heb je nog vragen of bezorgdheden rond lopende of komende projecten? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

 

Terug naar de homepagina 


Ga naar Vooruit Boutersem
Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant