Nieuws

๐—ฉ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐—•๐—ผ๐˜‚๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฒ๐—บ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ป๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜ ๐—•๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ต๐—ผ๐—ณ ๐—ก๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐˜, ๐—ป๐—ผ๐—ฐ๐—ต ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ด

Vooruit Boutersem

Saturday 26

November 2022 18:26

De laatste dagen heerste er wat verwarring over een punt op de gemeenteraad van november. Belangrijk om te weten is dat wat er deze week voorlag NIET gaat over een eventuele goedkeuring van het woonproject zelf en ook niet over de vraag of er al dan niet een privรฉweg moet komen.
๐™‡๐™ค๐™จ ๐™™๐™–๐™–๐™ง๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™๐™š๐™š๐™›๐™ฉ ๐™ค๐™ฃ๐™ฏ๐™š ๐™›๐™ง๐™–๐™˜๐™ฉ๐™ž๐™š ๐™ฃ๐™ค๐™œ ๐™š๐™š๐™ฃ๐™จ ๐™š๐™ญ๐™ฅ๐™ก๐™ž๐™˜๐™ž๐™š๐™ฉ ๐™ฉ๐™š ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™ฃ๐™š๐™ฃ ๐™œ๐™š๐™œ๐™š๐™ซ๐™š๐™ฃ ๐™™๐™–๐™ฉ ๐™ฌ๐™š ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ฉ ๐™–๐™˜๐™๐™ฉ๐™š๐™ง ๐™๐™š๐™ฉ ๐™ฌ๐™ค๐™ค๐™ฃ๐™ฅ๐™ง๐™ค๐™Ÿ๐™š๐™˜๐™ฉ ๐™š๐™ฃ ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ฉ ๐™–๐™˜๐™๐™ฉ๐™š๐™ง ๐™๐™š๐™ฉ ๐™˜๐™ค๐™ฃ๐™˜๐™š๐™ฅ๐™ฉ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™ฅ๐™ง๐™ž๐™ซรฉ๐™ฌ๐™š๐™œ ๐™ข๐™š๐™ฉ ๐™ค๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™—๐™–๐™ง๐™š ๐™™๐™ค๐™ค๐™ง๐™œ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ฏ๐™ฌ๐™–๐™ ๐™ ๐™š ๐™ฌ๐™š๐™œ๐™œ๐™š๐™—๐™ง๐™ช๐™ž๐™ ๐™š๐™ง๐™จ ๐™จ๐™ฉ๐™–๐™–๐™ฃ. Al van het begin van de legislatuur hameren we er op dan de inbreiding in Boutersem veel te snel gaan en met te veel wooneenheden op te kleine oppervlaktes. We blijven nog steeds bij dat standpunt.
๐™ƒ๐™š๐™ฉ ๐™ฌ๐™ค๐™ค๐™ฃ๐™ฅ๐™ง๐™ค๐™Ÿ๐™š๐™˜๐™ฉ ๐˜ฝ๐™š๐™œ๐™ž๐™Ÿ๐™ฃ๐™๐™ค๐™›, ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ฌ๐™š๐™ก 56 ๐™š๐™š๐™ฃ๐™๐™š๐™™๐™š๐™ฃ ๐™ž๐™จ ๐™ซ๐™ค๐™ก๐™œ๐™š๐™ฃ๐™จ ๐™ค๐™ฃ๐™ฏ๐™š ๐™ž๐™ฃ๐™จ๐™˜๐™๐™–๐™ฉ๐™ฉ๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ซ๐™š๐™š๐™ก ๐™ฉ๐™š ๐™ฏ๐™ฌ๐™–๐™–๐™ง ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™™๐™š ๐™™๐™ง๐™–๐™–๐™œ๐™ ๐™ง๐™–๐™˜๐™๐™ฉ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™™๐™š ๐™ž๐™ฃ๐™›๐™ง๐™–๐™จ๐™ฉ๐™ง๐™ช๐™˜๐™ฉ๐™ช๐™ช๐™ง ๐™ž๐™ฃ ๐™™๐™š ๐™‰๐™ž๐™š๐™ช๐™ฌ๐™จ๐™ฉ๐™ง๐™–๐™–๐™ฉ. Getuige daarvan ook de meer dan 90 bezwaarschriften die erover binnengekomen zijn.
Een privรฉweg kan op zich goed werken als alle inwoners evenwaardig zijn en een even groot steentje bijdraagt, maar zelfs onder groepsdruk is dat geen garantie.
Bovendien rijzen er veel vragen of zelfs discussies over de verantwoordelijkheden in bepaalde situaties zoals de straat ijsvrij maken, verlichting, herstellingswerken, orde en netheid of aansprakelijkheid bij ongevallen door de staat van het openbaar privรฉdomein. We gaven deze bezorgdheid dan ook door aan het bestuur, want daar kan niet licht overheen worden gegaan.
De stemming die moest gebeuren, ging echter om de rechtsgeldigheid van het schepencollege om te beslissen of zwakke weggebruikers die geen bewoners zijn zoโ€™n openbare privรฉweg zouden mogen gebruiken als die er zou komen (wat nog niet beslist is of voorgesteld werd).
Voor alle duidelijkheid: De gemeenteraad heeft gรฉรฉn beslissingsrecht in het goed- of afkeuren van een privรฉweg noch van de aanvraag van het project. Daar heeft allรฉรฉn het schepencollege bevoegdheid voor.
๐˜ฟ๐™–๐™ฉ ๐™™๐™š ๐™œ๐™š๐™ข๐™š๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™–๐™–๐™™ ๐™ฌ๐™š๐™ก ๐™ข๐™ค๐™š๐™จ๐™ฉ ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ข๐™ข๐™š๐™ฃ ๐™ค๐™ซ๐™š๐™ง ๐™™๐™š ๐™œ๐™š๐™™๐™š๐™š๐™ก๐™ฉ๐™š๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™ ๐™š ๐™ค๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™—๐™–๐™–๐™ง๐™๐™š๐™ž๐™™ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™™๐™š ๐™ฌ๐™š๐™œ, heeft te maken met het gemeentewegendecreet en met een rechtsuitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de naam van de Raad verklaart al meteen waar het om gaat, of beter, wat vermeden dient te worden.
De gemeenteraad moet dus goedkeuring geven om de rechtsgeldigheid van de beslissingen van het schepencollege niet in het gedrang te brengen.
๐™ƒ๐™š๐™ฉ ๐™—๐™ž๐™Ÿ๐™ฏ๐™ค๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง๐™š ๐™–๐™–๐™ฃ ๐™™๐™š ๐™ฏ๐™–๐™–๐™  ๐™ž๐™จ ๐™™๐™–๐™ฉ, ๐™ค๐™ค๐™  ๐™–๐™ก ๐™ฏ๐™ค๐™ช ๐™™๐™š ๐™ฌ๐™š๐™œ ๐™š๐™ž๐™œ๐™š๐™ฃ๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™  ๐™ฅ๐™ง๐™ž๐™ซรฉ ๐™ฏ๐™ž๐™Ÿ๐™ฃ ๐™ข๐™š๐™ฉ ๐™ฅ๐™ช๐™—๐™ก๐™ž๐™š๐™  ๐™™๐™ค๐™ค๐™ง๐™œ๐™–๐™ฃ๐™œ๐™จ๐™ง๐™š๐™˜๐™๐™ฉ ๐™š๐™ฃ๐™ ๐™š๐™ก ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ฏ๐™ฌ๐™–๐™ ๐™ ๐™š ๐™ฌ๐™š๐™œ๐™œ๐™š๐™—๐™ง๐™ช๐™ž๐™ ๐™š๐™ง๐™จ, ๐™™๐™š ๐™–๐™–๐™ฃ๐™จ๐™ฅ๐™ง๐™–๐™ ๐™š๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™ ๐™๐™š๐™ž๐™™ ๐™—๐™ž๐™Ÿ ๐™ฅ๐™ง๐™ค๐™—๐™ก๐™š๐™ข๐™š๐™ฃ ๐™ข๐™š๐™ฉ ๐™™๐™š ๐™ฌ๐™š๐™œ ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™›๐™จ ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™ฃ๐™ค๐™œ ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ง๐™š๐™ ๐™š๐™ฃ๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™™๐™š ๐™œ๐™š๐™ข๐™š๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™š ๐™ฏ๐™ค๐™ช ๐™ฏ๐™ž๐™Ÿ๐™ฃ ๐™ซ๐™ค๐™ก๐™œ๐™š๐™ฃ๐™จ ๐™๐™š๐™ฉ ๐™—๐™ค๐™ซ๐™š๐™ฃ๐™จ๐™ฉ๐™–๐™–๐™ฃ๐™™ ๐™™๐™š๐™˜๐™ง๐™š๐™š๐™ฉ.
Zelfs met de toelichting door de schepenen, bleven er toch nog veel vragen en onduidelijkheden en merkte onze fractie dat dit concept nog onbekend terrein is voor iedereen.
Bovendien werd er op de gemeenteraad zelf nog een wijziging in het agendapunt aangebracht, waardoor de context ook veranderde en onze voorbereiding als oppositie eigenlijk herzien moest worden. Het is belangrijk om eerst goed op de hoogte te zijn van alle aspecten en mogelijke gevolgen (ook voor de eventuele vergunningsaanvraag zelf) van zoโ€™n beslissing voordat je ze kan goed- of afkeuren.
๐™‚๐™ค๐™š๐™™๐™ ๐™š๐™ช๐™ง๐™š๐™ฃ ๐™ฌ๐™–๐™จ ๐™™๐™ช๐™จ ๐™๐™ค๐™š ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™ค๐™ค๐™  ๐™œ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™ค๐™ฅ๐™ฉ๐™ž๐™š ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ค๐™ฃ๐™จ, ๐™ข๐™–๐™–๐™ง ๐™ฏ๐™ค๐™ข๐™–๐™–๐™ง ๐™ฉ๐™š๐™œ๐™š๐™ฃ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ข๐™ข๐™š๐™ฃ ๐™ฏ๐™ค๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง ๐™๐™š๐™ฉ ๐™ซ๐™ค๐™ก๐™ก๐™š๐™™๐™ž๐™œ๐™š ๐™ฅ๐™ก๐™–๐™–๐™ฉ๐™Ÿ๐™š ๐™ฉ๐™š ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™ฃ๐™š๐™ฃ, ๐™ž๐™จ ๐™ค๐™ค๐™  ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ฉ ๐™๐™š๐™ก๐™š๐™ข๐™–๐™–๐™ก ๐™˜๐™ค๐™ง๐™ง๐™š๐™˜๐™ฉ. ๐˜ฟ๐™–๐™–๐™ง๐™ค๐™ข ๐™ค๐™ฃ๐™ฉ๐™๐™ž๐™š๐™ก๐™™ ๐™‘๐™ค๐™ค๐™ง๐™ช๐™ž๐™ฉ ๐™ฏ๐™ž๐™˜๐™ ๐™ž๐™ฃ ๐™™๐™š๐™ฏ๐™š ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ข๐™ข๐™ž๐™ฃ๐™œ, ๐™ž๐™ฃ ๐™ฉ๐™š๐™œ๐™š๐™ฃ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ก๐™ก๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ฉ๐™ค๐™ฉ ๐™–๐™ก๐™ก๐™š ๐™–๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง๐™š ๐™ฅ๐™–๐™ง๐™ฉ๐™ž๐™Ÿ๐™š๐™ฃ.
We zijn ons er van bewust dat de gemeenteraad geen beslissingsrecht heeft in het al dan niet vergunnen van woonprojecten, maar hopen van harte dat het bestuur deze bedenkingen mee in rekening neemt.
Terug naar de homepagina
Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant