Nieuws

LOKAAL: Vooruit Antwerpen voert actie voor het recht op abortus

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

December 2022 15:08

ANTWERPEN, [25/11/2022]- Plaktattoos, glitterkrijt en overal venussymbolen … Vrijwilligers van Vooruit, FOS en ZIJkant voerden afgelopen vrijdag actie op de Groenplaats en dat zullen voorbijgangers geweten hebben. Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen vragen de organisaties solidariteit voor alle vrouwen die geen toegang hebben tot een veilige abortus. “In landen waar extreemrechts aan de macht is, staan vrouwenrechtenten - en het recht op abortus in het bijzonder - onder druk. Kijk maar naar Polen, Italië en de naweeën van het beleid van Trump in de VS. Er bestaat geen voorbeeld van een land, waar extreemrechts bestuurt en de vrijheid en de welvaart van de vrouwen erop vooruitgaan ”, zegt Tatjana Scheck (Vooruit), Antwerps gemeenteraadslid.

In steeds meer landen komt het recht op een veilige abortus onder druk te staan. Het afgelopen jaar sprong vooral het abortusdebat in de Verenigde Staten in het oog, maar ook op veel andere plaatsen is de situatie kritiek. In enkele Latijns-Amerikaanse landen geldt bijvoorbeeld nog steeds een totaalverbod. Vrouwen zitten daar soms gevangenisstraffen uit na een miskraam. Dichterbij, in Polen, stierf dit jaar nog een jonge vrouw omdat de arts geen levensreddende abortus mocht uitvoeren nadat de wetgeving er verstrengd werd.

“Het zijn overal dezelfde extreemrechtse groepen die het abortusrecht onder druk zetten”, zegt Tatjana Scheck. “Door de abortuswetgeving te verstrengen, of de toegang ertoe te beperken, brengen zij vrouwenlevens in gevaar. Abortuszorg is gezondheidszorg. Die zorg niet aanbieden, maakt geweld op vrouwen uit”, zegt Tatjana Scheck. “Jaarlijks sterven 70.000 vrouwen door een onveilige zwangerschapsonderbreking. Dat is toch hallucinant?”

Vrijwilligers van Vooruit, FOS en ZIJkant delen kleurrijke plaktattoos uit en spoten het venussymbool in krijtspray op de grond.  “Wij willen op een positieve manier duidelijk maken dat we zij aan zij staan met iedereen die opkomt voor het recht op zelfbeschikking en het recht op een veilige abortus. We zeggen duidelijk: niet met hen, maar ook nooit met ons. Want ook in ons land gaan er extreemrechtse stemmen op om onze verworven rechten terug te draaien” besluit Tatjana Scheck.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant