Nieuws

LOKAAL: Voorstel Vooruit Wilrijk: de gele brooddoos die levens kan redden

Vooruit Antwerpen

Monday 07

March 2022 14:14

Als het van Vooruit afhangt, krijgen alle alleenwonende 75-plussers en zorgbehoevenden in Wilrijk straks gratis een ‘gele doos’ aangeboden. Dat is een kleine plastic brooddoos met medische gegevens die bewaard wordt in de deur van de koelkast. “Hulpverleners kunnen zo snel tijdens een interventie cruciale informatie achterhalen”, zegt Johan Peeters (Vooruit). Fractieleidster Martine Depauw stelt het idee vanavond alvast voor op de districtsraad.

Het idee van de ‘gele doos’  komt overgewaaid van het Canadese Quebec en ook in ons land, vooral in West-Vlaanderen, wordt dit initiatief intussen uitgerold. Vooruit Wilrijk wil er nu ook een agendapunt van maken in het district: “De gele doos is een kleine brooddoos die belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bevat”, legt Depauw uit. “Ze wordt bewaard in de deur van de koelkast. Door een sticker aan de voordeur weten hulpverleners bij een interventie dat ze alle info vinden in de koelkast. Zo verliezen ze geen kostbare tijd en kunnen ze rekening houden met allergieën, diabetes, epilepsie of misschien psychische stoornissen.”

Verdwijning

“De gele doos biedt echt een schat aan informatie. Zo worden er ook contactgegevens in opgenomen van de huisdokter of van naaste familie. Op die manier kunnen die snel op de hoogte gebracht worden als dat nodig is,” gaat Depauw verder. “Maar het gaat nog verder, er kan ook opgenomen worden of er een laatste wilsbeschikking is. Sommige gemeenten kiezen er bijvoorbeeld ook voor om een vermissingsfiche voor personen met dementie aan de gele doos toe te voegen. Die fiche is een grote hulp als een zoektocht moet gestart worden bij een eventuele verdwijning. Maar de doos kan ook heel concrete info bevatten, bijvoorbeeld waar een huisdier terecht kan bij een ziekenhuisopname van zijn baasje. Volgens de politie veroorzaakt dat soms problemen.”

“Uit de statistieken van de stad Antwerpen van 2022 blijkt dat Wilrijk een wat oudere bevolking heeft”, pikt Peeters in. “Dus dienen we ook extra aandacht te hebben voor de noden van deze groeiende bevolkingsgroep. We hopen dat dit voorstel kamerbreed gedragen wordt. Het kan echt mensenlevens redden.”


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant