Nieuws

LOKAAL: Voorbereidingen carnaval gaan door alsof het plaats vindt

Vooruit Halle

Tuesday 08

February 2022 09:31

Nadat in Aalst het carnaval is afgelast sneuvelt ook in Binche het grote feest. Alle ogen zijn nu gericht op Halle waar normaal eind maart één van de grootste carnavals van België plaats vindt. De knoop had eind januari doorgehakt moeten worden maar de stad en organisator Halattraction stellen de beslissing uit. "Want er is hoop maar ook nog onzekerheid. Maar de voorbereidingen gaan wel door alsof het carnaval doorgaat”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit).

Carnaval Halle gaat door tijdens het laatste weekend van maart.  Er is nog geen beslissing genomen of het wel of niet zal doorgaan. “Wij hebben de voorbije weken verscheidene keren samengezeten met voorzitter Jos Appelmans van Halattraction, maar ook met de veiligheids- en andere diensten”, vertelt burgemeester Marc Snoeck. “We hebben gepraat over het parcour, het gebruik van de herbruikbare bekers en  over het feit of we carnaval zullen vieren of niet. Zowel het Rode Kruis als de brandweer en politie zaten al regelmatig samen met een ruime delegatie van Halattraction en onze stadsdiensten. Maar er is geen beslissing genomen omdat het gewoon nog te vroeg is om er één te nemen.”

Daar is volgens burgemeester Marc Snoeck een goede reden voor. “Het is een moeilijk verhaal”, zegt hij. “De besmettingscijfers geven goede hoop. Maar er zijn ook nog signalen dat de druk op de ziekenhuizen voorlopig niet evenredig daalt.” 

In 2020 stond alles klaar voor drie dagen feest en werd het op het laatste ogenblik afgeschaft. Dat levert nog steeds een voordeel op in deze onzekere coronatijden. “De opdracht voor Halattraction, politie, brandweer en stadsdiensten is op dit moment heel eenvoudig: ‘Werk gewoon verder alsof Carnaval Halle zal doorgaan.’ Als we dan toch moeten beslissen dat carnaval niet doorgaat is het eenvoudiger om alles af te blazen dan omgekeerd”, legt Snoeck uit. “Want als we beslissen dat alles toch doorgaat terwijl iedereen daar op wachtte dan wordt het bijvoorbeeld moeilijker om dat grote podium dat op de Grote Markt staat nog vast te leggen. Halattraction geeft dezelfde boodschap aan de groepen want de chars en de kostuums liggen zo goed als klaar. Al heb ik wel begrepen dat sommige kostuums wat versteld moeten worden omdat sommige carnavalisten wel enkele coronakilo’s meedragen.” 

Nog deze maand (februari) is er een nieuw overleg gepland over het carnavalgebeuren maar of dat er dan een knoop wordt doorgehakt wil Snoeck ook niet zeggen. “We laten ons niet opjagen. We hebben geen glazen bol en moeten kijken hoe de situatie evolueert. Het hangt ook af van wat de maatregelen zijn die het Overlegcomité op dat moment oplegt. Het zal een beslissing zijn die we samen nemen en daarbij wordt ook de provinciegouverneur betrokken. Dit is iets waar we ook de hogere overheid bij moeten betrekken. Carnaval is geen klein feest dat je snel organiseert. En we moeten er ook rekening mee houden dat we allicht veel meer bezoekers zullen ontvangen dan andere jaren, net omdat praktisch overal de carnavalsfeesten afgelast zijn.”

"Wat wel al beslist is," zegt de burgemeester, "is hoe lang we feest zullen vieren. Vorig jaar lanceerde Halattraction nog de suggestie om 4 dagen feest te vieren in plaats van de gebruikelijke 3. Die vierde dag kon dan extra omzet opleveren voor de horeca die getroffen is door de coronapandemie. “Maar dat gaat dit jaar al zeker niet gebeuren”, zegt Snoeck. “Daarvoor is het nog veel te vroeg. Carnaval zal maximum drie dagen duren. Als dat al georganiseerd kan worden dan denk ik dat we al heel blij mogen zijn.”

 


Ga naar Vooruit Halle
Over de Auteur

Vooruit Halle

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant