Nieuws

LOKAAL: VOOR GENT wil gratis gezonde maaltijden voor elke kleuter op school

Vooruit Gent

Monday 26

February 2024 17:16

Op een lege maag kan je niet leren. Daarom wil VOOR GENT (de samenwerking van socialisten, liberalen en onafhankelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024) dat alle kleuters vanaf 2026 elke dag een gratis gezonde maaltijd krijgen op school.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en de nummer 2 op de lijst VOOR GENT, lanceerde het voorstel tijdens het eerste grote Gentse lijsttrekkersdebat, dat onderdeel was van een congres van de Gentse Universiteit over lokale politiek.

“Met VOOR GENT willen we resoluut investeren in het welzijn van alle kinderen, want zij zijn onze toekomst. We zorgen ervoor dat alle kleuters gratis gezond kunnen eten. We verhogen zo hun leerkansen en verlagen tegelijk de schoolfactuur voor ouders zodat die meer financiële ruimte krijgen. Op die manier zorgen we voor échte gelijke kansen in het onderwijs. Geen lege of ongezonde brooddozen meer op de schoolbanken. Na een positieve evaluatie zou het voorstel ook in de lagere scholen kunnen worden ingevoerd.”

Een recente evaluatie van het project "Lekker(s) op school" in acht Gentse kleuterscholen (Hogeschool Gent & KULeuven) heeft aangetoond dat het aanbieden van gratis gezonde maaltijden op school ervoor zorgt dat kinderen zich beter voelen, dat ze vaker aanwezig zijn op school en beter ‘deelnemen’ in de klas. Bovendien krijgen ze zo een gezonder eetpatroon en leren ze meer woorden, wat hun taalontwikkeling ten goede komt.

Daarom wil VOOR GENT vanaf 2026 in een eerste fase een gratis gezonde maaltijd aanbieden aan alle kinderen in het Gentse kleuteronderwijs. Na een positieve evaluatie kan worden bekeken of dit uitgebreid wordt naar de lagere scholen.

Gezonde en evenwichtige voeding werkt ook preventief: op lange termijn zorgt dat voor minder gezondheidsproblemen.

 

Alle info op www.voorgent.be


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant