Nieuws

Voor een beter en socialer Vlaanderen

Team Vooruit

Sunday 29

September 2024 19:33

Mensen verwachten van de politiek oplossingen om Vlamingen vooruit te doen gaan. Dat is wat Vooruit doet met deze Vlaamse regering. Met onze twee superministers Melissa Depraetere en Caroline Gennez doen we nooit eerder geziene investeringen en hervormingen. Voor een beter én socialer Vlaanderen. Om alle Vlamingen opnieuw Vooruit te doen gaan. Voor u.

  • Caroline Gennez strijdt als Vlaams minister voor Welzijn, Cultuur, Armoedebestrijding en Gelijke Kansen voor de beste en betaalbare zorg voor elke Vlaming, voor gezonde schoolmaaltijden voor elk kind en voor gelijke kansen.
  • Melissa Depraetere strijdt als Vlaams Viceminister-president en minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd voor betaalbare woningen, voor onze jongeren en een sterk klimaatbeleid.

1. Vooruit met onze kinderen en jongeren

In de Vlaamse grond zit geen olie, gas of diamant. Onze kostbaarste ‘grondstof’ zit in het hoofd én de handen van onze kinderen en jongeren. Daar ligt onze toekomst. Daar moeten we volop of focussen met ongeziene investeringen en hervormingen.

En die toekomst begint al in de wieg. Daarom investeren we fors in de kinderopvang. Met 10.000 extra plaatsen. We willen dat zoveel mogelijk kinderen naar de opvang kunnen. Zo zorgen we ervoor dat elk kind al vroeg in contact komt met het Nederlands en leert omgaan met leeftijdsgenootjes. Zo leggen we een stevige basis voor naar de kleuterklas te gaan. We maken kinderopvang betaalbaar voor de lagere inkomens. Zo geven we onze kinderen gelijke kansen in het leven. En we investeren in het personeel. Kinderbegeleiders hebben een onmisbare functie. We zorgen voor betere lonen, betere arbeidsomstandigheden én meer personeel.

De kwaliteit van ons onderwijs daalt ook jaar na jaar. Er is een ernstig leerkrachtentekort en de schoolfacturen swingen de pan uit. Bovendien blijkt dat de kennis van het Nederlands steeds minder goed beheerst wordt door onze kinderen. Dat zorgt voor een leerachterstand, gevolgd door minder kansen later in het leven. Tijd om ons onderwijs weer naar de wereldtop te brengen met investeringen en hervormingen. Met gezonde schoolmaaltijden, want op een lege maag kan je niet leren.  En we verlagen de facturen voor het praktijkonderwijs, want die opleidingen zijn veel te duur nu.

Sterk onderwijs staat of valt met een sterke leerkracht voor de klas. Daarom investeren we in onze leerkrachten. We maken het loon aantrekkelijker en ondersteunen startende leerkrachten zodat ze écht tijd en ruimte krijgen om de job goed te leren. We verminderen ook de plan- en papierlast. Zo kan de leerkracht volledig focussen op de kern: lesgeven. 

2. Vooruit is de partij van de zorg

Iedereen weet dat Vooruit de partij van de zorg is. Federaal hebben we hard gestreden voor sterkere, toegankelijke en betaalbare zorg. Nu strijden we voor de Vlaamse zorg beter te maken en meer mensen te helpen.

Het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren is altijd een absolute topprioriteit geweest. Veel kinderen en jongeren geven ook aan dat ze het mentaal niet altijd even makkelijk hebben. We doorbreken het taboe en maken mentale problemen sneller bespreekbaar. We sporen ze sneller op en brengen mentale zorg dichter bij jongeren in samenwerking met scholen, CLB en forse investeringen in Overkophuizen. 

We weten uit onderzoek dat sociale media een grote boosdoener is voor het mentaal welzijn van onze jeugd. Kinderen beginnen ook steeds vroeger met sociale media. Ons voorstel: een smartphoneverbod in de lagere scholen. Op school moeten kinderen zich kunnen concentreren en zich zonder gsm amuseren met elkaar.

Dan zijn er de oneindige wachtlijsten. Daar maken we komaf mee. We willen zo veel mogelijk mensen helpen die op een wachtlijst staan. Er staan te veel kinderen en jongeren op een wachtlijst voor therapie, een diagnose of een plek om te wonen. Die kinderen en jongeren gaan wij allemaal helpen.

Bijna 20.000 personen met een handicap staan op een wachtlijst. De mensen met de allerzwaarste noden (prior 1) helpen we allemaal, maar we kijken ook naar de personen met een handicap die minder zware noden hebben. 

Onze ouderen verdienen een mooie, zorgeloze oude dag. We investeren dan ook massaal in hun zorg. We pakken de commercialisering van de Vlaamse rusthuizen aan. Winstbejag op de kap van onze ouderen, dat is gedaan. Verder maken we geld vrij voor de thuiszorg en extra plaatsen voor onze rusthuizen.

Als het over zorg gaat wordt er snel het belangrijkste over het hoofd gezien: preventie. Gezondheidsproblemen voorkomen, vermijden dat ze erger worden, dat is de beste investering in onze gezondheidszorg. Het vermijdt grotere problemen en grote kosten voor later. Het is ook de beste garantie om onze zorg betaalbaar te houden. Denk aan kankeronderzoeken, gratis vaccinaties of campagnes rond een gezonde levensstijl.

3. Vooruit met de Vlaamse koopkracht

Naast de partij van de zorg, zijn we ook de partij van de koopkracht. Wij strijden elke dag om het leven voor de Vlaming terug betaalbaar te maken. Een betaalbaar dak boven je hoofd, goed werk en een deftig loon om af en toe ook eens iets plezants te doen met je gezin of vrienden. 

Op zoek naar een eigen woning om te kopen of huren? Op zoek naar een kot voor je studerende kinderen? Dan weet je hoe duur het is om een woning te kopen of huren in Vlaanderen. De prijzen swingen de pan uit. Bovendien wachten er duizenden mensen op een sociale woning. Niet met ons. Een dak boven je hoofd is een recht, geen luxe voor de happy few.

Als Vlaams minister voor Wonen strijdt Melissa elke dag om wonen weer betaalbaar te maken. Voor wie zijn eerste eigen woning koopt, verlagen we de registratierechten. Zo krijgen jonge mensen ook een kans om hun eigen woning te kopen. We verbieden verhuurders om de huur te verhogen als de woning niet in orde is op vlak van energiezuinigheid. Je gaat toch niet meer betalen voor een woning die eigenlijk niet in orde is? De maatregel is bovendien ook goed voor het klimaat. We investeren ook in meer en betaalbare studentenkoten.

We maken 6 miljard vrij voor sociale huisvesting. Dat is 1,5 miljard extra. Mensen die er nood aan hebben, moeten een sociale woning krijgen. Dat is hun recht.

Wie zijn leven lang gewerkt heeft, wil iets nalaten aan wie ze liefhebben. Maar terwijl hardwerkende mensen vanaf de eerste euro belastingen moeten betalen op de erfenis die ze van hun ouders krijgen, betaalt wie een miljoenen- of zelfs miljardenerfenis in de schoot geworpen krijgt geen cent op die erfenis. Dat is diep oneerlijk. Daarom verlagen we de belastingen op erfenissen voor wie élke dag zo hard zijn best doet. En we sluiten de fiscale achterpoortjes die gebruikt worden door grote vermogens. We maken de erfenissen dus simpeler en eerlijker: hoe groter de erfenis, hoe meer je betaalt. 

Met erfenis of niet, geen koopkracht zonder goed werk met een deftig loon. En in Vlaanderen zijn er heel wat vacatures die niet ingevuld geraken. Kijk maar naar ons onderwijs en onze zorg, daar smeken ze om nieuwe werkkrachten. Wij gaan zoveel mogelijk mensen aan werk helpen.We gaan werkzoekenden écht intensief begeleiden. Nagaan wat hun talenten zijn en gericht helpen met de juiste opleiding en door hen werkervaring te laten opdoen.

Lukt dat na twee jaar nog niet? Dan bieden wij hun als overheid een samenlevingsjob aan. Dat zijn jobs in sectoren waar de noden groot zijn. Met een eerlijk loon. Dat is een enorme win-win: de samenleving én de persoon die je werkt geeft worden geholpen.

4. Vooruit met ons openbaar vervoer en klimaat

We zetten volop in op het openbaar vervoer. Dat is niet alleen een oplossing voor de ellendige files op de weg, het is ook een antwoord voor de terechte frustraties van de laatste jaren over vertragingen of afgeschafte bushaltes. Bovendien is het een sociaal beleid dat ook nog eens goed is voor het klimaat.

Met nooit geziene investeringen maken we onze bussen properder, stipter en groener. En we maken het openbaar vervoer goedkoper voor jongeren. Met een combi-ticket voor bus, tram, metro en trein. Zo maken we het openbaar vervoer een makkelijke en logische keuze.

We zetten koers voor een klimaatneutraal Vlaanderen tegen 2050. Te beginnen door naar -47% CO2-uitstoot te gaan tegen 2030. Met hogere ambities op vlak van hernieuwbare energie. En we helpen mensen collectief onze woningen te renoveren. Goed voor het klimaat en hun portemonnee.

We strijden volop voor u. Met investeringen en hervormingen voor élke Vlaming. Voor een beter en socialer Vlaanderen. Om alle Vlamingen vooruit te doen gaan. Voor u.


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.