Nieuws

LOKAAL: Volgende stappen bereikbare binnenstad

Vooruit Hasselt

Wednesday 02

March 2022 14:03

Het Hasseltse stadsbestuur zet volgende week nieuwe stappen om de bereikbaarheid van haar binnenstad te optimaliseren. “We zetten hiermee in op een bereikbare, verkeersveilige en daardoor aantrekkelijkere binnenstad”, vertelt schepen Marc Schepers, bevoegd voor Mobiliteit en stadsontwikkeling. Op de planning staan de knip van de Dokter Willemstraat, de eerste secundaire Schoolstraat en de optimalisatie van de Diesterpoort.

“Met ons nieuwe bereikbaarheidsplan willen we het veel verkeer dat dagelijks afzakt naar onze binnenstad in goede banen leiden. We doen dit onder meer door ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren, het zoekverkeer te verminderen en het parkeeraanbod te optimaliseren. Op deze manier verhogen we niet enkel de verkeersveiligheid, door die aanpassingen kunnen we eveneens onze straten kwaliteitsvoller inrichten”, aldus Schepers. “We creëren namelijk extra ruimte die we kunnen invullen met groen, met leuke pleintjes vol terrasje. We veranderen straten waar auto’s bumper aan bumper schuifelen in bruisende en gezellige straten.” Het bereikbaarheidsplan wordt sinds eind 2021 gefaseerd ingevoerd.

Dokter Willemstraat

Eén van de aanpassingen van deze volgende fase is de knip van de Dokter Willemstraat. Schepers: “We zien dat vele automobilisten ons centrum gebruiken als doorsteek, om snel van de ene naar de andere kant van de stad te geraken. Dat is niet de bedoeling en leidt ook nog eens tot veel verkeer en dus ook verkeersonveiligheid.” Om dit tegen te gaan, wordt de stad ingedeeld in 4 duidelijk afgebakende zones. Wanneer je een zone binnenrijdt, moet je ook via diezelfde zone terug naar buiten.

Op 28 februari sluit de stad Hasselt daarom de drukke Dokter Willemstraat, ter hoogte van de Dorpstraat, af voor gemotoriseerd verkeer. “Ook deze straat wordt geteisterd door onnodig en veel verkeer. Door deze aanpassing kunnen we de straat, net zoals de omliggende straten ontlasten van al het autoverkeer én creëren we meteen ruimte om deze straten aangenamer en aantrekkelijker in te richten.  Het verkeer kan nog steeds weg via de Lombaardstraat, waar we de rijrichting omdraaien. De binnenstad uitrijden gebeurt via de Diesterstraat.” Het stukje Dokter Willemstraat tussen de Lombaarstraat en de Dorpstraat wordt opgesteld voor verkeer in twee richtingen. Aangelanden blijven bereikbaar via de verzinkbare paal in de Dorpstraat. De ondergrondse parking Q-Park Molenpoort is vanaf dan enkel toegankelijk via de Kleine Ring.

Schoolstraat

In dat nieuwe bereikbaarheidsplan is er natuurlijk ook aandacht voor veilige schoolomgevingen. Schepers: “Vanaf 7 maart richten we de Capucienenstraat – tussen de Guido Gezellestraat en de zijstraat ter hoogte van de Voorzorg- in als schoolstraat. Deze straat zal aan het begin en het einde van de schooldag gedurende een half uur worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Door deze maatregel kunnen de jongeren de laatste meters naar de schoolpoort op een veilige manier te voet of met de fiets afleggen.” Veiligheid primeert voor Schepers. “We hebben al gezien dat zulke maatregelen werken. Het is de eerste keer dat we een schoolstraat invoeren voor het secundaire onderwijs.” Automobilisten geraken op de afgesloten momenten via de Guido Gezellestraat terug op de Kleine Ring. De ingang van Q-Park TT blijft altijd bereikbaar.

 

Diesterpoort

Tot slot wordt in deze fase ook het kruispunt met Diesterstaat en de Kleine Ring aangepakt. Verkeer dat komt vanuit de Diesterstraat zal binnenkort enkel nog rechts kunnen afslaan op de ventweg die parallel loopt met de Thonissenlaan. Hiervoor zal de rijrichting op deze ventweg worden omgekeerd. “We maken komaf met de gevaarlijke conflictsituatie met fietsers en automobilisten ter hoogte van de fietslus. Ook het verkeer kan op deze manier vlotter weg uit de binnenstad, waardoor opstoppingen in de Diesterstraat tot de verleden tijd behoren.” De nieuwe verkeersituatie zal vanaf 4 april worden getest en niet op 28 februari zoals eerder gecommuniceerd. Vanaf 14 maart starten de aanpassingswerken aan de bestaande aansluiting van de ventweg Thonissenlaan op de kleine ring ter hoogte van Van Veldeke  . Bij een gunstige evaluatie wordt de situatie definitief. 

 

“Met deze aanpassingen zijn we weer een stapje dichter bij een verkeersveilige en aantrekkelijker stadskern. Bewoners en handelaars met specifieke vragen, kunnen steeds terecht op de website www.hasselt.be/bereikbarebinnenstad.”

 

 

 

 


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant