Nieuws

De Europese toer, met Brandt als laatste halte

Vooruit Hasselt

Wednesday 01

November 2023 11:24

Dit is de foto van Karel Van Miert en mezelf samen met mijn politieke voedstervader Willy Brandt, voor wie ik ongelooflijk veel respect had.

Willy Brandt was een man die ondanks de Muur – en ondanks de grote tegenstellingen tussen de communistische en democratische regimes - altijd gepleit heeft voor vredevolle onderhandelingen en verbeteringen. Hij was erg bewust van de diepe wonden die de Tweede Wereldoorlog heeft geslagen bij de Duitsers.

De socialistische Internationale, geleid door een oude Oostenrijker, was in die tijd weinig representatief: het was een kleine Europese groep, aangevuld met Israël. De ontwikkelingslanden waren volledig afwezig en dat was natuurlijk niet bijster socialistisch.

André Cools en ikzelf zijn toen aan de slag gegaan. We maakten een toer door Europa. De boodschap was simpel: zo kan het niet verder, we moeten uitbreiden! 

Uiteindelijk kwamen we terecht bij de Duitser Willy Brandt, die net ontslag had moeten nemen als kanselier omdat zijn privésecretaris een spion van de DDR en Rusland bleek te zijn.

Omdat Brandt toch zijn handen vrij had, vroegen wij hem de leiding te nemen. Hij ging akkoord, maar had één voorwaarde: hij wou de deuren terug opengooien. Cools en ik hadden natuurlijk niet liever.

Tijdens het allereerste congres in Genève werd onder andere Senegal lid. Om 11u ’s avonds hebben we het nog gezellig gemaakt in de bar – ik heb er zelfs het nummer “Berlin bleibt doch Berlin” op -piano gespeeld voor Brandt.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant