Nieuws

LOKAAL: Vlaamse regering, wanneer help je de Vlamingen eindelijk met hun factuur?

Conner Rousseau en Hannelore Goeman

Friday 23

September 2022 09:38

Steeds meer Vlamingen vragen zich af hoe ze het einde van de maand halen. En hoewel de Vlaamse regering 1,2 miljard euro verdient aan de stijgende inflatie, verlaagt zij de energiefactuur nauwelijks. De reden? De begroting vindt ze belangrijker dan de factuur verlagen. Laat die 1,2 miljard integraal terugvloeien naar de mensen, schrijven Conner Rousseau en Hannelore Goeman.

Beste Vlaamse regering,

Steeds meer Vlamingen komen in de moeilijkheden. Velen vragen zich af hoe ze het einde van de winter zullen halen. Ook de hardwerkende middenklasse en ondernemingen krijgen het moeilijk.

Daarom halen wij al maanden alles uit de kast om de energiefactuur te verlagen. 

We verlaagden de btw naar 6%. We steunen meer dan 1 miljoen gezinnen met het sociaal tarief. We voeren een basispakket gas en elektriciteit van 196 euro per maand in. En we strijden verder.

Want de hele politiek moet nu samen doen wat nodig is, op álle niveaus.

Daar denken jullie blijkbaar anders over. 

Jullie worden namelijk 1,2 miljard euro rijker door de stijgende inflatie. En nog steeds doen jullie te weinig om de Vlamingen in nood te helpen.

De reden? Jullie vinden het belangrijker dat de begroting klopt tot 2 cijfers na de komma, dan mensen in nood te helpen. En dat tijdens de grootste crisis in jaren.

Ja, ook wij vinden het belangrijk dat de begroting klopt. Maar dit vinden wij nog net iets belangrijker: 

Dat gezinnen en bedrijven het einde van de maand halen. Dat er genoeg leerkrachten zijn voor elke school. Dat onze jongeren en ouderen de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Dat mensen kunnen rekenen op een sterke overheid die niemand in de kou laat, zeker in crisistijd.

We maken het jullie makkelijk. En stellen 5 koopkrachtmaatregelen voor die jullie nú kunnen nemen om de Vlaamse alleenstaanden, gezinnen en bedrijven te helpen.

 

Gratis basispakket elektriciteit

Elektriciteit is basis. Voer een gratis basispakket elektriciteit in. Net zoals we federaal deden met een pakket van 400 euro voor elektriciteit én gas.

Steun alle Vlaamse alleenstaanden en gezinnen met 200 kilowattuur gratis per factuur, goed voor zo’n 123 euro korting per jaar.

 

Extra steun voor zelfstandigen

Heel wat Vlaamse zelfstandigen en bedrijven die gezond waren voor deze crisis, dreigen nu kopje onder te gaan. Een ramp voor zelfstandigen die veel energie nodig hebben. Zoals bakkers, slagers en frituristen. Op een jaar tijd verdubbelde hun elektriciteitsfactuur en verdrievoudigde hun gasfactuur. 

 

Blokkeer stijgende huurprijzen

Verhuurders kunnen hun huurprijs indexeren aan de inflatie. Die bereikt recordhoogtes tot wel 10%. Met andere woorden: wie nu voor 700 euro huurt, betaalt straks tot wel 770 euro per maand.

Daarom willen we deze indexering blokkeren op 2%. Dat is alleen maar eerlijk.

 

Verhoog het kindergeld

De Vlaamse regering bespaart al jaren op kinderen. Want hoewel het leven veel duurder wordt, stijgt het kindergeld niet even snel. Zo lopen ouders bijna 150 euro mis per kind, per jaar. Hoog tijd om dat te compenseren.

 

Stop de besparing op zij die zware zorg nodig hebben

Ongeveer 270.000 Vlamingen krijgen een zorgbudget. Omdat zij, of hun kinderen, zware zorg nodig hebben. Dat budget bedraagt 130 euro en werd niet meer geïndexeerd sinds 2009. Dat terwijl goede zorg ook duurder wordt.

Verhoog het zorgbudget naar 175 euro zodat zij de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

 

Beste Vlaamse regering, dit is de grootste crisis in jaren. Nu moet de politiek tonen dat ze kan samenwerken om de facturen te verlagen.

Wat ben je met een begroting op orde als de gezinnen en bedrijven hun facturen niet kunnen betalen? 

Wat ben je met een begroting als geen leerkrachten meer voor de klas staan, en onze jongeren niet de zorg krijgen waar zij recht op hebben?

Beste Vlaamse regering, het is nog niet te laat. Jullie verdienen meer dan een miljard aan de stijgende inflatie. Laat dat geld integraal terugvloeien naar de Vlamingen en verlaag eindelijk hun facturen.

 

Conner Rousseau
Voorzitter Vooruit

 

Hannelore Goeman
Vlaams Fractieleider


Ga naar Conner Rousseau en Hannelore Goeman
Over de Auteur

Conner Rousseau en Hannelore Goeman

Deel dit artikel met je vrienden.