Nieuws

Vlaams. Kurt De Loor: "Opkomstplicht afschaffen is historische vergissing"

Team Vooruit

Thursday 15

July 2021 13:59

In de laatste plenaire vergadering voor het zomerreces schaft de Vlaamse meerderheid de opkomstplicht voor lokale verkiezingen af. “De grootste flater van deze politieke generatie”, reageert Kurt De Loor. Ook in het Vlaams Parlement: de stemming over de privatisering van de zorg wordt uitgesteld dankzij Vooruit, en Hannes Anaf pleit voor een hogere vaccinatiegraad in de zorgsector.

 • Kurt De Loor: de opkomstplicht afschaffen is onze democratie uithollen

  In het Vlaams Parlement schafte de meerderheid van CD&V, Open VLD en N-VA de opkomstplicht af. Vanaf 2024 zijn burgers niet langer verplicht om te gaan stemmen voor de lokale verkiezingen.

  Kurt De Loor vraagt 1 minuut stilte: “Vandaag dragen we een belangrijke steunpilaar van de lokale democratie ten grave: de opkomstplicht.”

  De lokale besturen genieten in België en Vlaanderen het meeste vertrouwen. De opkomstplicht afschaffen zwakt dat vertrouwen af en holt de lokale democratie uit. “Dat is niet alleen het standpunt van Vooruit,” zegt Kurt, “maar ook van tal van syndicale organisaties en middenveldorganisaties. Die laatste schreven zelfs een open brief om de beslissing tegen te houden.” 

  Dit is de grootste blunder van deze politieke generatie

  “De participatiegraad zal onvermijdelijk dalen”, voorspelt Kurt. “De meest laagdrempelige vorm van burgerparticipatie, de stemming, wordt uitgehold. Dit is de grootste blunder van deze politieke generatie.”

  “Uit alle onderzoeken blijkt dat hiermee de drempels voor politieke participatie worden verhoogd. Zeker voor lageropgeleiden, jongeren, mensen met een lager inkomen en kansengroepen, maar ook ouderen die minder vlot tot aan de stembus geraken en zich de inspanning zullen besparen. De opkomstplicht afschaffen is een historische vergissing.”

  (De tekst gaat verder onder de Facebookpost.) 

 • Hannes Anaf: zet in op hogere vaccinatiegraad in de zorg

  De vaccinatiecampagne in Vlaanderen gaat snel. Meer dan 80% van de volwassen Vlamingen kreeg al een eerste prik. Tegelijk moet de vaccinatiegraad in de zorgcentra nog hoger om alle patiënten echt te beschermen, vindt Hannes Anaf.

  Hannes: “Vlamingen weten dat je je laat vaccineren om jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Dat geldt ook voor onze zorgverleners. Zij zijn al die tijd onze frontlinie geweest tegen corona. Ze hebben vaak mensen zien lijden en sterven.”

  Hoe kan je als patiënt gerust zijn als niet alle zorgmedewerkers gevaccineerd zijn?

  Alleen: om onze meest kwetsbaren te beschermen, zou de vaccinatiegraad in de zorg nog hoger moeten. “In de zorg kan je geen 1,5 meter afstand houden en ben je vaak in contact met de mensen met de zwakste gezondheid”, vult Hannes aan. “Vaccineren beschermt jezelf én de patiënten. Waarom is het dan niet de norm? Hoe kan je als patiënt gerust zijn van een veilige omgeving als niet alle zorgmedewerkers gevaccineerd zijn?” 

  Daarom vraagt Hannes om het gezamenlijke actieplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke te omarmen. “Het plan focust op een moreel appel, bijkomende sensibilisering en transparantie. Transparantie voor patiënten en families over de zorggraad van de instellingen waar zij zo afhankelijk van zijn.”

  (De tekst gaat verder onder de Facebookpost.) 

 • Kurt De Loor: de zorg privatiseren leidt onvermijdelijk tot besparingen

  Tijdens de laatste plenaire vergadering voor het zomerreces zou ook gestemd worden over een decreet over de privatisering van de zorg. Dankzij Vooruit en de andere oppositiepartijen werd de stemming uitgesteld. 

  Onze beweging staat voor een sterke overheid die investeert in de zorg en het zorgpersoneel, en steunt dit decreet dan ook niet. Het zet de deur wagenwijd open voor de commercialisering van de zorg. Lees: besparen op wie zorg nodig heeft en op wie zorg toedient.

  “Private aandeelhouders zijn in de eerste plaats op zoek naar winst en niet naar het garanderen van toegang tot de beste zorg voor iedereen”, besluit Kurt De Loor.


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant