Nieuws

Vijf vragen aan Kris over de klimaattop in Glasgow

Team Vooruit

Wednesday 03

November 2021 14:24

Nog tot en met 12 november vindt in Glasgow de klimaattop plaats. Bijna 200 landen komen samen om de klimaatcrisis aan te pakken. Federaal parlementslid Kris Verduyckt nam afgelopen zaterdag de trein en blijft de hele week: “Iedereen beseft nu dat het cruciaal wordt.”

1. Kris, waarom stapte je op de trein richting Glasgow?

“De klimaatcrisis is zonder twijfel de grootste uitdaging voor onze samenleving. We hebben geen tijd meer te verliezen. Iedereen beseft nu dat het cruciaal wordt. Ik ben hier om échte maatregelen te bepleiten.

Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, op alle beleidsniveaus. Van het hoogste Europese niveau tot in de Vlaamse regering.

(Lees verder onder de Facebookpost.)


2. Hoe verliep de treinrit?

“Bedrijvig. Ik reisde samen met 500 activisten, wetenschappers, politici en CEO’s van Brussel naar Glasgow. Het werd een treinrit vol ontmoetingen met uiteraard één belangrijk thema: klimaatopwarming. Dé uitdaging van onze tijd.”


3. Waarom is die klimaattop zo belangrijk? 

“Velen zien de klimaattop in Glasgow (COP26) als één van onze laatste kansen om iets te doen aan de verwoestende opwarming van onze planeet. Daarom is het ontzettend belangrijk dat alle landen van de wereld verzamelen op bijeenkomsten zoals deze. 

Klimaatbeleid zal de komende jaren centraal staan in de politiek van elk land in de wereld.

Het biedt bovendien de kans om de sociale ongelijkheid te verkleinen. We moeten massaal investeren in woningen, transport en systemen als verwarming en energie. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat iedereen mee kan.” 

(Lees verder onder de foto.)


4. Wat doe je vooral op de klimaattop in Glasgow?

“Mijn programma is goed gevuld. Het is uiteraard een goede gelegenheid om met wetenschappers en organisaties te spreken, maar ik volgde ook gesprekken van onze regering met het middenveld en sessies georganiseerd in het Benelux paviljoen. 

Gisteren bezocht ik de universiteit van Glasgow en besprak ik samen met studenten het thema: ‘hoe leggen we jonge mensen eenvoudig uit wat er moet gebeuren?’


5. Heeft de klimaattop kans op slagen? 

“We gaan ons echt moeten inzetten. De wereld beseft dat we in de alarmfase zitten, maar we hebben nog maar weinig tijd om echt een systeemverandering door te voeren.

Mensen zijn altijd een beetje bang voor verandering en dat maakt dat sommige beleidsmakers te aarzelend zijn. We moeten landen als China of India overtuigen om hun proces te versnellen. Ik kan alleen hopen dat het lukt, de inzet is enorm voor ons allemaal.”

 

 

 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.