Nieuws

Vicky: “Wij blijven strijden voor meer koopkracht”

Ronny Wolfcarius

Thursday 19

May 2022 14:00

→ Op 1 maand tijd schuiven 10.000 extra mensen aan bij de voedselbanken. Nog nooit moesten zoveel mensen aankloppen bij de voedselbank. Vicky Reynaert: “ Het gaat om hardwerkende Vlamingen met een voltijdse job. Hoe is het mogelijk dat wie werkt naar de voedselbank moet? Werken moet lonen, ook in crisistijden.” Lees meer ▼

→ De voorbije 3 maanden maakte Engie meer dan een half miljard winst op onze Belgische kerncentrales. Kris Verduyckt: “Terwijl onze facturen 3 keer zo duur zijn en veel mensen niet meer weten hoe ze het einde van de maand halen. Zij moeten kiezen tussen eten of verwarmen. Dat krijg je toch niet uitgelegd?” Lees meer ▼

 • Vicky: “Werken moet lonen, ook in crisistijden”

  Nog nooit klopten zoveel mensen aan bij de voedselbank. Nog nooit moesten zoveel mensen kiezen tussen eten voor de kinderen of hun huis verwarmen. Op 1 maand tijd schuiven 10.000 extra mensen aan bij de voedselbanken.

  Hardwerkende Vlamingen, met een voltijdse job, moeten bij de voedselbank aankloppen.

  Vicky: “Ook hardwerkende Vlamingen met een voltijdse job. Zoals Katrien, die 1.800 euro netto verdient maar het einde van de maand niet haalt. Omdat haar winkelkar duurder is, haar energierekening verdrievoudigde en haar huur enorm steeg.” 

  Wie werkt moet goed kunnen leven

  “Hoe is het mogelijk dat wie werkt naar de voedselbank moet? Voor Vooruit is het duidelijk: wie werkt moet zijn huis kunnen verwarmen. Wie werkt moet eten kunnen kopen. Wie werkt moet leven en niet alleen overleven. Werken moet lonen, ook in crisistijden”, reageert Vicky.

  Voor Vooruit is dit onaanvaardbaar. Hoe is het mogelijk dat wie werkt naar de voedselbank moet? Werken moet lonen, ook in crisistijden.

  Nog nooit investeerde een regering zoveel in de koopkracht van mensen. Deze regering met socialisten verhoogde de minimumlonen, indexeerde de lonen en verlaagde de btw op energie. 

  “Helaas zijn de prijsstijgingen zo hoog dat sommige mensen daar niets van voelen en moeten aankloppen bij de voedselbanken. Dan moet je als regering maar 1 ding doen: ingrijpen. Nóg meer investeren in de koopkracht”, besluit Vicky.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

 • Kris: “Voor Vooruit is het duidelijk: de vervuiler betaalt”

  ‘Niemand mag zich verrijken op de kap van de grootste energiecrisis ooit.’ Dat klonk enkele weken geleden nog in het parlement. “En terecht”, reageert Kris. “Toch is de realiteit anders.”

  De hoge prijzen die mensen betalen aan energie gaan niet zomaar verloren in een bodemloze put. “Die winsten komen op iemand zijn rekening terecht. Iemand verrijkt zich op de kap van de hardwerkende Vlaming”, zegt Kris.

  Engie maakte de voorbije 3 maanden meer dan een half miljard winst op onze Belgische kerncentrales. 

  Engie maakte de voorbije 3 maanden meer dan een half miljard winst op onze Belgische kerncentrales. “Terwijl onze facturen 3 keer zo duur zijn en veel mensen niet meer weten hoe ze het einde van de maand halen. Zij moeten kiezen tussen eten of verwarmen. Dat krijg je toch niet uitgelegd?”

  Koopkrachtbijdrage

  De federale regering geeft alle meerinkomsten integraal terug aan de mensen. Het minste wat een energiereus als Engie nu kan doen is bijdragen aan de koopkracht van de werkende klasse. Zodat zij hun facturen kunnen betalen. Dat is maar eerlijk.

  Hoog tijd dat deze energiereus ook zijn deel doet met een koopkrachtbijdrage.

  Engie vraagt nu ook duidelijkheid over de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van het kernafval. “Voor Vooruit is het duidelijk: de vervuiler betaalt. In onzekere tijden besliste deze regering om 2 kerncentrales open te houden. Op voorwaarde dat de overheid dat geld investeert in de energiefactuur van de mensen. Hoog tijd dat deze energiereus ook zijn deel doet met een koopkrachtbijdrage”, besluit Kris.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant