Nieuws

LOKAAL: Verledding openbare verlichting op schema

Vooruit Oudenburg

Monday 08

January 2024 11:32

Vandaag is al 41,6% van de openbare verlichting in Oudenburg uitgerust met led. “Samen met Fluvius willen we er tegen 2030 voor zorgen dat onze 2100 verlichtingstoestellen allemaal energiezuinig zijn,” aldus schepen van Nutsvoorzieningen en Energie Gino Dumon. In het voorjaar van 2024 komt er ook een proefproject in enkele centrumstraten.

Dankzij de investering in verledding kunnen alle steden en gemeenten per jaar samen 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO². “Jaarlijks stellen we met de stad een actieplan op ter realisatie van de budgetten van het meerjarenplan, en dit in overleg met de netbeheerder Fluvius. Op vandaag is zo’n 41,6% van onze openbare verlichting verled. Daarmee scoren we net beter dan het Vlaams gemiddelde van 40%. Met onze nieuwe jaaractieplannen verwachten dat we eind 2024 meer dan 60% van onze openbare verlichting energiezuinig vervangen zullen hebben”, aldus Dumon.

Momenteel worden de lichten tijdens de week en op zondag gedoofd tussen 23 uur en 5 uur. In februari 2024 start de stad met een proefproject. “Op enkele strategische plaatsen zouden we de verlichting half willen dimmen in plaats van ze volledig te doven. In het begin van deze legislatuur hebben we een bevraging georganiseerd en we zagen dat de inwoners verkozen dat de lichten opnieuw branden op deze plaatsen. Omdat we volop bezig zijn met leds te installeren, was dat nu niet in een sneltempo haalbaar aangezien die kringen nog niet volledig verled waren. In het centrum hebben we een tandje bijgestoken zodat de verledding er bijna 100% is. In een latere fase is het ook de bedoeling om op ander plaatsen de verlichting op halve capaciteit te laten functioneren”, besluit Dumon.


Ga naar Vooruit Oudenburg
Over de Auteur

Vooruit Oudenburg

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant