Nieuws

LOKAAL: Verhuis museum Rupelklei

Vooruit Lokaal

Monday 29

April 2024 20:00

Het blijft voor onze fractie onduidelijk waarom het museum uit Terhagen moet verdwijnen en gemeenteraadslid Christine Jacobs blijft hierover vragen stellen telkens wanneer het onderwerp aan bod komt.  De verbondenheid met het steenbakkerijverleden met de aanwezige kleiputten is het sterkst in de deelgemeente Terhagen.  Eén van de argumenten van de huidige meerderheid om deze verhuis te verantwoorden is de taverne 3Ri4en. Deze taverne zal omgevormd worden tot een museumcafé.  Zo beschikt het nieuwe museum over een drankgelegenheid. Het blijft dan maar de vraag of er een uitbater zal gevonden om dit café open te houden gezien de ondertussen toch lange leegstand.  Bovendien was het pop-up zomercafé van 2023 nu ook niet direct een overdonderend succes.

De Vooruit-fractie moet niet overtuigd worden dat het huidige museum Rupelklei aan renovatie toe is en dat het steenbakkerijverleden kan verteld worden op een meer hedendaagse manier. We kunnen echter niet akkoord gaan met feit dat bepaalde erfgoedstukken zullen verdwijnen. En wat met de oude smidse van steenbakkerij De Beukelaer? Wat gaat met het gebouw gebeuren?  Vragen waarop de  huidige bestuursmeerderheid geen antwoord geeft.

De bedoeling is dat het nieuwe museum niet enkel zal focussen op het steenbakkerijverleden maar ook andere aspecten zal behandelen van de gemeente Rumst.  Gaat de voorbijrijdende fietser hiervoor van zijn fiets stappen? Heeft de Rumstenaar nood aan een “Museum aan de Rupel”? En wat met de mobiliteit in de deelgemeente Rumst? De nieuw heraangelegde Veer- en Visserstraat moeten autoluw worden. Hoe gaat de  aanvoer van de bouwmaterialen gebeuren voor de constructie van dit museum? Vele vragen zonder antwoorden.

De aanvang van de werken is voorzien rond midden september ’24. Wij zijn alvast benieuwd naar het vervolg.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant