Nieuws

Veilige en gezonde buurten, hier komen onze mensen tot rust

Team Vooruit

Friday 14

May 2021 10:00

Onze beweging is druk in de weer om ervoor te zorgen dat heel ons land bestaat uit veilige en gezonde buurten. Al barst ons land al van de leuke plekjes waar het goed vertoeven is. We vroegen enkele van onze mensen waar ze graag hun tijd vertoeven. Wat blijkt? Ze zoeken vooral de rust en stilte op in de natuur.

Kurt De Loor: de Paddestraat is de mooiste straat ter wereld

Vlaams parlementslid Kurt De Loor uit Zottegem loopt graag in Zwalm langs de pittoreske paadjes. “Dat bezorgt me een enorm rustgevend gevoel. Ik geniet er ook van om terrasjes te doen. Dat is altijd heel gezellig. Ik kan uren met vrienden op een terrasje zitten en van een pintje, een wijntje of tapas genieten.

Als ik één favoriet plekje moet kiezen, dan is het toch de Paddestraat. Alle belangrijke Vlaamse wielerwedstrijden passeren er. Dat is de mooiste straat ter wereld. Als kind ging ik naar het gemeenteschooltje uit de Paddestraat. Daar heb ik ongelooflijk mooie herinneringen aan.”

 

Karin Jiroflée: weidse zichten in Haacht

Federaal parlementslid Karin Jiroflée geniet intens van de weidse zichten aan de Vaart in Haacht, zeker bij zonsopgang. “Ook in de winter, bij sneeuw die even blijft liggen, is het de moeite je naar de Dijleoevers te haasten voor de sneeuw weer weg is. Je kan er genieten van een kostelijk, weids zicht. Je waant je er alleen.”

In het weekend gaat Karin er vaak wandelen en fietsen. “Bokes mee en dan genieten. Ook in het buitenland nieuwe streken ontdekken, gebeurt wat mij betreft, best wandelend of op de fiets. Je beleeft meer dan in de auto. Je voelt als het ware het landschap.”

 

Anja Vanrobaeys: een propere en fijne omgeving in Aalst met leuke buren

Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys is sinds kort verhuisd van Erpe-Mere, naar Aalst. Daar woont ze vlakbij een prachtig natuurgebied. Den Honegem is haar achtertuin waar ze als kind in bomen klom en nu tot rust komt tijdens lange wandelingen. Voor haar is een propere en fijne omgeving met leuke buren erg belangrijk. Ze wil dan ook zorgen voor minder zwerfvuil:

Onvoorstelbaar hoeveel blikjes, flessen, zakken en nu ook mondmaskers mensen achtergelaten. Daarom ruim ik samen met de vrijwilligers van Natuurpunt twee keer per jaar onze Honegem op. Met de buren helpen we ook elk jaar kikkers de straat over. Samen in de kou en donker met een zaklamp over straat lopen, maakt onze band doorheen de rest van het jaar alleen maar hechter.

 

Annick Lambrecht: de groene pracht van het Minnewaterpark

Vlaams parlementslid Annick Lambrecht woont sinds een paar jaar in de buurt van het Minnewaterpark. “In dit prachtig groene park kan je zelfs schaak spelen met een reuze schaakbord. Je kent het ongetwijfeld van het magische Cactusfestival of Feest in Het Park of de banken en stoelen om te chillen. Je kan er heerlijk kuieren met vrienden en familie.

Ook langs de Brugse Vesten breng ik veel tijd door. In deze oase van rust waan je je in Lucca in Italië, al is het hier nog veel mooier. Je kan er lopen, wandelen, mijmeren, nadenken en kletsen terwijl je vanuit het groen naar het mooie water kijkt. Kilometerpaaltjes zeggen je hoever je bent, drinkfonteintjes staan er om je dorst te lessen.”

 

Bert Moyaers: tot rust komen in park Olmenhof 

Park Olmenhof In Herk-de-Stad is voor Federaal parlementslid Bert Moyaers een oase van rust dat vlakbij het centrum van de stad gelegen is. 

“Ons stadhuis ligt in dat park en wanneer ik even nood heb aan wat rust of ontspanning kan ik als burgemeester gewoon mijn kantoor uitstappen om daar ten volle van te genieten.”

 

Els Robeyns: de groene longen van Wellen

Vlaams parlementslid Els Robeyns gaat al eens naar de grote beemd, een mooie groene long in Wellen-centrum. "Ideaal om even tot rust te komen tussen het vele groen hier. Wellen is sowieso al een rustige gemeente in het prachtige Limburg. Deze plek is één van de vele mooie plekjes die we kennen binnen onze gemeente. Ik raad iedereen aan om hier zeker eens langs te komen.”

 

Ben Segers: ik hoor de leeuwen brullen tot op mijn terras 

Federaal parlementslid Ben Segers kent Antwerpen als zijn broekzak. Je vindt hem in het stadspark aan het joggen, op het Krugerplein om een ijsje te eten terwijl zijn kinderen in het klimrek hangen en in Te Boelaerparkt om te picknicken. “We wonen aan de achterzijde van de Zoo. Aangezien we een abonnement hebben, beschouwen we de Zoo als onze tuin. We horen de leeuwen brullen tot op ons eigen terras.” 

 

Katia Segers: petanquen onder de kerktoren

De leukste plekken van Vlaams Parlementslid Katia Segers? Dat zijn zonder twijfel de plekken waar mensen ontspannen elkaar ontmoeten en een praatje slaan in het groen.

"Dat is in Liedekerke onder meer het park, waar verschillende clubs elkaar elke week treffen om te krolfen en te petanquen onder de kerktoren. Dat is ook in het Liedekerke bos, waar verschillende loopclubs elkaar treffen, joggers en hondenliefhebbers hun hond uitlaten en een praatje met elkaar slaan. En dat zijn ook de verschillende speelpleintjes die we in Liedekerke via een participatief traject met jong en oud in de buurt hebben aangelegd op een duurzame manier met aandacht voor spel én natuurbehoud."

 

Pascal Smet: Brussel ademt en beweegt op elk moment van de dag

Staatssecretaris en Brusselaar Pascal Smet moet niet lang twijfelen. Zijn favoriete hotspot is de locatie van Albert Brussels. “De cafetaria boven de bibliotheek is prachtig gerenoveerd en het dakterras met zicht over de stad is gigantisch. Je ziet en voelt wat er beweegt in de straten en hoe de stad ademt, anders is op elk moment van de dag. Overdag kan je iets drinken en eten in het restaurant. Van mei tot oktober staat er ’s avonds cultuur op het programma van de rooftop.”

 

Joris Vandenbroucke: veel groen in Gent waar kinderen ongestoord ravotten

Federaal parlementslid Joris Vandenbroucke ervaart lucht, ruimte en rust aan het water in Gent. Het Kapitein Zeppospark en het jaagpad langs de oude Zeeschelde zijn Joris’ favoriete plekken om even te ontsnappen aan de drukte van de dichtbevolkte wijk waar hij woont. Op wandelafstand van zijn voordeur, vindt hij prachtige natuur. “Het strand van het Kapitein Zeppospark is de ideale plek om mijn opblaaskajak te water te laten. Zodra het weer meezit, vind je me op het water.” 

Veel gezinnen in de buurt van Joris hebben een kleine of zelfs geen tuin. “Gelukkig investeert Gent in ruimte en groen om te ontspannen en waar kinderen ongestoord kunnen ravotten. Daarnaast zorgen drukke invalswegen in de wijk voor lawaaioverlast, luchtvervuiling en verkeersonveiligheid. We werken nu aan een wijkmobiliteitsplan om de verkeersdruk te verminderen en meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers.”

 

Gitta Vanpeborgh: de weinige groene plekken in Mortsel koesteren en heropwaarderen

In een dichtbevolkte en sterk bebouwde stad als Mortsel zoekt Federaal parlementslid Gitta Vanpeborgh rust, groen en gezellige open ruimtes op. Haar favorieten zijn de oude spoorwegbermen, Fort 4, de wekelijkse woensdagmarkt op het stadsplein en de terrasjes op het stads- en gemeenteplein.

De combinatie van groen én open ruimte vindt Gitta in Bar Brial. “Er zijn veel fijne plekjes in Mortsel, maar mijn topfavoriet is ‘De oude spoorweg’: een groene weg die we opnieuw hebben aangelegd. Ik fiets er dagelijks écht genietend doorheen.” 

 

Maxim Veys: het Van Raemdonckpark, een vergeten parel

Het Van Raemdonckpark is voor Vlaams parlementslid Maxim Veys een van de grootste en mooiste, maar ook één van de vergeten parken van Kortrijk. “Naast het park hebben we twee grote sociale flatgebouwen gerenoveerd tot ecologische flatgebouwen. Die sluiten aan op het park zodat het park, de flatgebouwen en de school ernaast als één geheel kunnen functioneren.”

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant