Nieuws

LOKAAL: Vanaf paasweekend gratis shuttelbussen naar blauw bloementapijt in Hallerbos

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Thursday 07

April 2022 14:11

Het Agentschap Natuur en Bos en de stad Halle slaan na twee coronajaren de handen opnieuw in elkaar om vanaf het paasweekend de stroom van duizenden bezoekers aan het blauwe bloementapijt in het Hallerbos in goede banen te leiden.

xperten verwachten dat vanaf half april de boshyacinten in het Hallerbos opnieuw in bloei staan. “De wilde hyacint is een klein en fragiel bloempje. Op een aantal plaatsen in Vlaanderen zijn ze echter zo talrijk aanwezig in de bossen dat ze een magisch bloementapijt vormen”, zegt Jeroen De Naeghel, woordvoerder van Natuur en Bos.

Uit buitenland

“Dergelijk natuurfenomeen duurt slechts een paar weken. Iedereen wil dit dan ook op korte tijd gezien hebben. Dat zorgt voor een toevloed aan bezoekers uit alle windstreken, zelfs uit het buitenland. Van alle plekken waar boshyacinten bloeien, is dit het meest weelderig in het Hallerbos.”

Om te vermijden dat het bloementapijt het slachtoffer zou worden van zijn eigen succes - waar men op de bloemen trapt, groeien ze nooit meer terug - beslisten het Agentschap Natuur en Bos en de stad Halle om de bezoekers op een gecontroleerde manier toe te laten. De naam Hyacintenfestival klinkt hip maar moet vooral de stroom bezoekers verzoenen met de kwetsbaarheid van de natuur.

Shuttlebussen

“Om te vermijden dat te veel mensen met de wagen naar het Hallerbos komen en zo voor overlast zorgen, zijn er opnieuw gratis shuttlebussen in samenwerking met De Lijn”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Deze shuttlebussen rijden op zaterdag en zondag op 16, 17, 18, 23, 24 en 30 april en op 1 mei, telkens tussen 9 en 20 uur. Maar ook vanuit Halle naar het Hallerbos fietsen is een mogelijkheid. Tussen 16 april en 1 mei kan men aan het station gratis een fiets lenen. Men hoeft enkel maar de pijlen te volgen tot aan het bos.”

Het Agentschap Natuur en Bos bakende opnieuw ettelijke kilometers wandelpaden af met touw om te vermijden dat mensen in hun enthousiasme de bloemen inlopen. Een legertje van een veertigtal vrijwilligers loopt permanent rond in het Hallerbos om mensen ertoe aan te zetten op de paden te blijven. Ze helpen mensen op weg met een wandelkaart, geven de nodige uitleg en ruimen zwerfvuil op dat de bezoekers achterlaten. In het bos worden ook mobiele toiletten geplaatst.

Binnenstad

“Naast carnaval komen er zelden zoveel mensen naar Halle als tijdens de bloei van de boshyacinten”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “We hopen dan ook dat deze wandelaars ook tot in de binnenstad afzakken en hier onze winkels en horecazaken bezoeken. Daarom laten we de gratis bussen en fietsen aan het station vertrekken.”

In 2020 bleef het heel stil in het Hallerbos tijdens de hyacintenbloei omdat mensen geen niet-noodzakelijke verplaatsingen mochten maken. In 2021 kwamen er in volle coronatijd een pak meer bezoekers maar werd er bewust geen reclame gemaakt. Omdat veel mensen al twee jaar op hun honger bleven, wordt er dit jaar extra veel volk verwacht in het Hallerbos.

 

Naar: Het Nieuwsblad, IDP


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant