Nieuws

Vanaf nu een échte discriminatietest

Team Vooruit

Thursday 18

March 2021 10:01

Er gaat vandaag nog te veel talent verloren op de arbeidsmarkt omwille van discriminatie. Sinds 2018 bestaan er ‘mystery calls’, een federale regeling om dit aan te pakken. Door veel te strenge voorwaarden, misten zij hun doel en er werden amper testen uitgevoerd. Deze obstakels halen we nu weg. “Waar het mij om gaat is dat we al het mogelijke doen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir.

Mystery calls misten hun doel

Er zijn nog te veel mensen met talent die geen kansen krijgen omwille van naam, geslacht of omwille van hun leeftijd. In 2018 kwam een eerste federale regeling om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, de zogenaamde ‘mystery calls’. Door veel te strenge voorwaarden, werden maar weinig testen uitgevoerd. “De ‘mystery calls werkten niet in de praktijk. Minder dan 10 dossiers werden in 3 jaar tijd behandeld. Als er tegelijk op dagelijkse basis verhalen tot bij jou komen, weet je dat er iets niet klopt”, zegt Kitir. 

Doeltreffende aanpak

“We moeten al het mogelijke doen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Niet alleen bij het solliciteren, ook tijdens je hele loopbaan. We hebben daarom de obstakels die er waren om die testen te gebruiken, weggenomen. Dit laat ons toe om veel sneller en veel makkelijker op de bal te spelen wanneer mensen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt.”

Bovendien bleef zo'n test altijd beperkt tot ras of geslacht. Veel personen met een handicap of oudere werkzoekenden werden zonder pardon afgepoeierd en konden nergens terecht. Dat is nu verleden tijd. ”Voortaan kunnen mensen een klacht indienen bij discriminatie op basis van leeftijd, geaardheid en handicap”, aldus Kitir.

Alleen je talent telt

Bedrijven moeten zich geen zorgen maken over een heksenjacht. “Er zijn nog voldoende wettelijke grendels. Bedrijven zijn onze partners in dit verhaal. Er gaat op deze manier geen talent verloren: een win-win. Dit is samen ervoor zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Een kans die niet afhangt van leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur, een handicap of achtergrond. Alleen je talent telt. Dat is precies wat we hebben gedaan met de voltallige regering. Ik ben blij dat we in die strijd vandaag écht vooruit gaan nu”, besluit Meryame Kitir.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant