Nieuws

LOKAAL: Trooststad Leuven plaats ‘Banksje’ op dak Huis van het Kind

Team Vooruit

Tuesday 19

October 2021 11:55

Leuven organiseert dit jaar, als Trooststad, het troostfestival Reveil21 in samenwerking met Reveil vzw. Tijdens dit bijzonder festival van troost en hoop, zijn er in de weken rond 1 november meer dan twintig troostacties rond verlies, rouw en hoop in de stad. Zo ook, het bouwen van een ‘Banksje’ op dinsdag 19 oktober samen met kunstenaar Valentine Kempynck op het dak van het Huis van het kind Leuven in de Savoyestraat. Het Banksje, een oude traditie, geeft in het hart van de stad een plek aan overleden Leuvenaars om dichtbij en herinnerd te blijven. 

Al meer dan tien jaar bouwt kunstenaar Valentine Kempynck met drie bakstenen ‘Banksjes’ op de nokken van daken. Die bankjes geven een plek aan overleden familieleden of vrienden, om uit te rusten of gewoon dichtbij te zijn. 

Oud gebruik
Het ‘Banksje’ is een oud gebruik aan de Frans-Vlaamse grens. Met drie bakstenen werd de nokpan van het dak van een huis verzwaard, om dat dak sterker te maken en beter bestand tegen storm en wind. Het deed denken aan een klein bankje en het lokale accent deed de rest. In de hoofden van de mensen was het een rustplek voor de zielen van overleden vrienden en familieleden. Valentine Kempynck zet die traditie verder: ze maakt ‘Banksjes’ met mensen die iemand missen en plaatst ze samen met hen op hun dak. 

“Zo krijgen overleden geliefden een plaats toebedeeld in het leven van wie achterblijft, en blijven ze, ook al zijn ze er niet meer, te midden van wie hen lief is. Het Banksje geeft hun afwezigheid een plek en maakt het huis sterker”, legt schepen Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, uit. 

Huis van het Kind
Dinsdag plaatste Valentine samen met medewerkers van stad Leuven en het Huis van het Kind Leuven zo’n Banksje op het dak van het Huis van het Kind in de Savoyestraat. Zo wil de stad overleden Leuvenaars een zichtbare plek geven in het hart van de stad. “Het is een symbolische daad om de Leuvenaars die we missen toch dichtbij te houden. Ze blijven deel uitmaken van onze thuis, onze stad. Zo geven we de dood een plaats midden in het leven, en maken we onze stad een beetje sterker”, zegt schepen Bieke Verlinden.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant