Nieuws

LOKAAL: Tommeltlaan wordt eerste Mortselse tuinstraat

Vooruit Mortsel

Monday 27

March 2023 09:03

De Tommeltlaan krijgt een volledige heraanleg. De majestueuze bomen worden maximaal behouden en de straat wordt ingericht als een tuinstraat. Mobiliteitsschepen Steve D'Hulster: "Dat betekent dat we in die straat niet kiezen voor een klassieke indeling, maar vooral voor veel meer groen, minder verharding en leefbaarheid voor bewoners." Het concept kon op veel bijval rekenen bij een grote groep van de bewoners. Dit zou wel eens een voorbeeldontwerp kunnen worden voor andere Mortselse straten.

 

Behoud van de mooie grote bomen

De heraanleg was hoog nodig. De wortels van de bomen drukten de voetpadtegels al enkele jaren naar boven en ook de riolering was dringend aan vervanging toe. Er werden liefst 3 bewonersvergadering gehouden om tot een ontwerp te komen samen met de bewoners van de straat. De stad en een overgrote meerderheid van de bewoners kozen ervoor om de grote bomen maximaal te behouden. Ze werden geïntegreerd in het plan. De bomen geven de Tommeltlaan een uniek karakter en 

Grote verharding wordt groene speelzone

In de bocht van de Tommeltlaan ligt er nu een zee van asfalt. In het nieuwe ontwerp wort die bocht omgetoverd tot een groene zone waar mensen kunnen samenkomen en kinderen kunnen spelen. Het wegdek bestaat uit een waterdoorlatende klinkerverharding.

Woonerf en enkelrichting

Om de bomen en de mensen meer ruimte te geven, wordt de straat enkelrichting en ingericht als woonerf. De maximumsnelheid is er 20 km/u.

Inspiratie voor andere straten

Eens de straat gerealiseerd is, zal ze zeker een inspiratie zijn om ook andere straten op een minder klassieke manier in te richten. De start van de werken is voorzien januari volgend jaar.

 

Meer info:

https://www.mortsel.be/heraanleg-tommeltlaan

Of

Steve D'Hulster, schepen van mobiliteit en klimaat, 0478 78 06 46 


Ga naar Vooruit Mortsel
Over de Auteur

Vooruit Mortsel

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant