Nieuws

LOKAAL: Tom Meeuws opent nieuw onthaal in Sint-Antoniuskerk

Vooruit Antwerpen

Wednesday 08

November 2023 15:33

Onze schepen van sociale zaken en erediensten Tom Meeuws was vandaag aanwezig op de opening van het nieuwe onthaalcentrum in de Sint-Antoniuskerk. Dagelijks passeren hier zo'n 75 mensen om een voedselpakket op te halen. Tot voor kort moesten deze mensen buiten op hun beurt wachten wegens plaatsgebrek, weer of geen weer. Vanaf nu zal de voedselbedeling de gerestaureerde winterkapel in gebruik nemen als warm onthaalpunt, waar de mensen droog en warm op hun voedselpakket kunnen wachten. Zo laten we letterlijk en figuurlijk niemand in de kou staan. 

 

De winterkapel van de Sint-Antoniusparochie heeft onlangs een uitgebreide restauratie ondergaan en dient nu als ontvangsthal. Hierdoor hoeven bezoekers die voedselpakketten komen afhalen niet meer in de kou en regen te staan, zeker tijdens deze naderende winterperiode. De onthaalruimte biedt niet alleen een warm onderkomen, maar ook een plek voor sociale interactie en de gelegenheid om in alle rust van een kop koffie te genieten. 

Warme ontvangst

“We willen de mensen hier helpen en dat doen we met een warme groep vrijwilligers”, zegt Rita Somers, coördinator bij Onthaal Sint-Antonius van Padua vzw. Gemiddeld komen hier per dag 75 mensen over de vloer om hun voedselpakket op te halen. “Twee jaar geleden was dat maar de helft en we zien dat aantal alleen maar stijgen. Vorig jaar stonden ze met een lange rij buiten te wachten in de kou en de regen. Ik ben blij dat Schepen Tom Meeuws ons heeft geholpen om hier de mensen op te vangen.”

Tom benadrukte het belang van dit nieuwe onthaal: “Dit nieuwe onthaal zorgt ervoor dat we letterlijk en figuurlijk niemand in de kou laten staan.” Het initiatief levert een warme en ondersteunende bijdrage aan hen die dat nodig hebben, en het benadrukt de solidariteit en de zorgzaamheid van de gemeenschap. “Ik fiets altijd via de Paardemarkt en zag die mensen staan. Dat stootte me tegen de borst en wou ik dat ook aanpakken.”

Meer dan voedselhulp
Het nieuwe onthaal is niet alleen een plek waar voedselhulp wordt geboden, maar deelt nu ook kleding uit. "In de week van dat de mensen hier hun voedselpakket komen halen, kunnen ze ook een afspraak maken om de week erna de nodige kledij te komen kiezen." voegt Somers er nog aan toe. "We doen dat gestructureerd zodat elk gezin een warme jas en schoenen heeft." 
Net zoals Vooruit, laat de parochie van Sint-Antonius niemand in de kou staan, zowel letterlijk als figuurlijk. 

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant