Nieuws

LOKAAL: Schepen Tom Meeuws zet 500ste klant van 'Mijn Verbouwlening' in de bloemen

Vooruit Antwerpen

Thursday 12

October 2023 18:45

Onze schepen van Sociale Zaken trok naar het Ecohuis in Borgerhout om er Abdelhakim te feliciteren. Abdelhakim is de 500ste klant die een 'Mijn Verbouwlening' afsluit met de stad. Daarmee kunnen eigenaars hun woonst energiezuiniger maken en de woonkwaliteit ervan verbeteren. Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen een energielabel A halen, waardoor het energieverbruik sterk moet dalen. Niet alle Antwerpenaren beschikken zelf over de financiële middelen om hun woonst te renoveren en die toekomstbestendig te maken. De 'Mijn VerbouwLening' biedt daarvoor een oplossing.

 

 

 

“De Mijn Verbouwlening is een krachtig middel om onze stad klimaatvriendelijker te maken. Samen kunnen we Antwerpen nog groener en duurzamer maken, terwijl we de waarde van onze woningen verhogen. Minstens een vijfde van de inwoners van de stad komt in aanmerking voor deze lening. Wil je zelf je woning energiezuiniger maken, check dan zeker eerst of jij ook in aanmerking komt. We werken ondertussen hard om de wachttijden voor een lening verder weg te werken. Die liepen mede op door de hoge vraag. Op dit moment bedraagt de wachttijd voor volledige kredietaanvragen nog ongeveer 4 à 4,5 maanden” aldus Tom Meeuws. 

Abdelhakim uit Hoboken was de 500ste klant. Hij gaat met behulp van zijn voordelige lening zijn dak en de ramen van zijn woning renoveren. Niet alleen Abdelhakim komt in aanmerking, één op de vijf Antwerpenaren kan zo’n lening aangaan.

Dat de Antwerpenaar ervoor gewonnen is om zijn woning te renoveren, mag blijken uit het grote aantal. In totaal leende de Antwerpenaar al voor meer dan 22 miljoen euro. Dat bedrag is vaak slechts een deel van de renovatiekosten die bewoners op zich nemen om het Antwerpse woonpatrimonium te onderhouden. Zo kiest ongeveer 1 op 4 ontleners ervoor om ook eigen middelen in te brengen.

Het gemiddelde kredietbedrag bedraagt 34.000 euro. Twee heel grote leningen voor verenigingen van mede-eigenaars werden daarbij niet meegerekend, die bedragen samen ongeveer 5 miljoen euro.

Met elke woonst, woning of appartement dat gerenoveerd wordt in Antwerpen, zet de stad een stap dichter naar de beoogde 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050.

 

 

Ook voor appartementsgebouwen

De Mijn VerbouwLening, die tot maximaal 60.000 euro op 25 jaar kan bedragen en een gunstige rentevoet heeft, is verbonden aan enkele voorwaarden. Zo zijn er inkomensvoorwaarden en mag de lening enkel gebruikt worden om werken zoals isolatie en technieken uit te voeren, met als doel het energieverbruik van de woning te verminderen.

De Mijn VerbouwLening kent ook een specifieke clausule voor verenigingen van mede-eigenaars (VME), waarbij zij kunnen lenen om de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen te renoveren.

“In een stad zoals Antwerpen, waar 70% van de bewoners in een meergezinswoning woont, is dit een onmisbare hefboom om meer renovaties mogelijk te maken. Want samen kunnen we meer”, aldus Tom.

Mijn VerbouwLening aanvragen

Wie zelf verbouwplannen heeft en daarvoor aanspraak wil maken op een Vlaamse Mijn VerbouwLening, kan terecht op antwerpenvoorklimaat.be/mijnverbouwlening

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant