Nieuws

LOKAAL: Tom Meeuws op de opening van de pop-up Oxfamwereldwinkel

Vooruit Antwerpen

Tuesday 24

October 2023 16:07

Vorige maand opende schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws een tijdelijke Oxfam tweedehandswinkel in de Kerkstraat, Antwerpen-Noord. Hoewel er oorspronkelijk andere plannen waren voor het pand, biedt het nu tot eind juli een waardevolle invulling. In dezelfde ruimte faciliteert Binnenste Buiten kleding, cosmetica en zelfzorgworkshops voor kwetsbare Antwerpenaren. “Mensen uiterlijk verzorgen en hen innerlijk doen stralen: dat is wat we hier doen”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Dit is zo ontzettend belangrijk voor het zelfvertrouwen van de mensen.”

Onder de foto lees je het volledige artikel gepubliceerd in 'Gazet van Antwerpen.'

 

 

 

 

Antwerpenaren kunnen in de nieuwe tweedehandswinkel van Oxfam en de stad Antwerpen terecht voor kwalitatieve, betaalbare tweedehandskledij en schoenen. De pop-up winkel is de 23ste tweedehandskledingwinkel van Oxfam in ons land en past binnen de strategie van de organisatie om via die winkels kwetsbare doelgroepen te bereiken.

“De winkel is toegankelijk voor iedereen”, legt Johannes Eneman van Oxfam uit. Zowel buurtbewoners uit de middenklasse als mensen in armoede kunnen er terecht. Op die sociale mix wordt erg ingezet. “En de kledij die we verkopen, wordt op een mooie manier gepresenteerd. Hier geen grabbelbakken. We gaan uit van de idee dat duurzame kwaliteitskleding een basisrecht is.”

Zelfzorg

In dezelfde winkelruimte organiseert Binnenste Buiten, een sociale werking van de stad Antwerpen, een aanbod aan kledij, cosmetica en workshops rond zelfzorg voor mensen die door de sociale partners naar de werking werden doorverwezen. Kwetsbare Antwerpenaren kunnen er terecht voor gratis of goedkope kledij, schoenen, accessoires, schooluniformen, cosmetica en hygiëneproducten zoals shampoo, luiers, maandverband en tandpasta.

“In dit gedeelte bieden we nieuw textiel aan omdat we van mening zijn dat mensen in armoede daar ook recht op hebben. Die kledij is afkomstig van donaties van merken als Xandres of Nathalie Vleeschouwer”, vertelt Anneloes Van Osselaer, coördinator van Binnenste Buiten. “Onze klanten kunnen hier mooie stuks op de kop tikken voor pakweg 4 euro in plaats van 100 euro.”

Binnenste Buiten organiseert er ook workshops rond zelfzorg. Zo leren mensen die het moeilijk hebben opnieuw voor zichzelf te zorgen. Dat bevordert hun integratie in de samenleving en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. “We kunnen dan de kledij van Oxfam gebruiken om onze klanten te stylen voor bijvoorbeeld een sollicitatie of een eerste werkdag.”

“Mensen uiterlijk verzorgen en hen innerlijk doen stralen: dat is wat we hier doen”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Dit is zo ontzettend belangrijk voor het zelfvertrouwen van de mensen.”

Klanten van Binnenste Buiten die nood hebben aan een pauze, kunnen ook deelnemen aan een zelfzorgmoment zoals een gelaatsverzorging. “Zo kunnen ze even wat tijd nemen voor zichzelf”, zegt Anneloes Van Osselaer. Door het aanbod van Binnenste Buiten te integreren in een hippe winkel die voor iedereen toegankelijk is, kunnen ook mensen die het moeilijk hebben genieten van een totale winkelervaring.

Op zoek naar nieuwe, maatschappelijke invulling

Met de pop-upwinkel krijgt het leegstaande gebouw in de Kerkstraat al zeker tot en met eind juli volgend jaar een tijdelijke invulling. “Ik ben ontzettend blij dat we een échec hebben vermeden”, aldus schepen Tom Meeuws. “Bedoeling was om hier verschillende sociale partners samen onder te brengen maar de buurt vond dat project te ‘dens’ voor de wijk. Wij hebben dat protest omarmd. Dat bracht weliswaar het risico op jarenlange leegstand met zich mee. Ik ben blij dat we dat hebben kunnen vermijden.”

Ondertussen loopt de zoektocht naar een definitieve invulling voor het pand. “Ook die invulling zal moeten inspelen op de maatschappelijke noden van deze wijk”, zo verzekert Meeuws. “We gaan dit gebouw niet op de markt gooien. De uiteindelijke invulling zal een meerwaarde voor deze buurt moeten betekenen. Wij zullen dan ook gaandeweg met de buurtbewoners in overleg gaan.”

Artikel van 'Gazet van Antwerpen', geschreven door Elien Van Wynsberghe. 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant