Nieuws

LOKAAL: Tom Meeuws: ‘Extra renovatiepremie tot 15.000 euro maakt huren energiezuiniger en betaalbaarder’

Vooruit Antwerpen

Thursday 31

March 2022 20:31

De stad roept een nieuwe premie in het leven voor private verhuurders. Zo wil ze hen over de streep trekken om te investeren in het energiezuinig maken van hun woning. De extra steun kan oplopen tot 15.000 euro, bovenop de al bestaande Vlaamse premies.

(foto: Jeroen Hanselaer)

De Vlaamse regering lanceert op 1 oktober de Mijn Verbouwpremie, waarin ze alle Vlaamse energie- en woonpremies samenvoegt om het aanvragen van de premies makkelijker en overzichtelijker te maken. Het gaat om het isoleren van woningen en appartementen, het installeren van hoogrendementsglas of het plaatsen van warmtepompen, kortom alles wat energiezuinig is.

Als aanvulling voert de stad een extra financiële tegemoetkoming in, specifiek voor private verhuurders. Bovenop de Vlaamse premies kunnen zij tot 15.000 euro extra krijgen. Zo hoopt de stad hen over de streep te trekken om alsnog aan het renoveren te slaan.

“In het premiestelsel van Vlaanderen stellen we vast dat er altijd aan eengezinswoningen wordt gedacht waar de eigenaar zelf in woont”, zegt schepen Tom Meeuws (Vooruit). “Maar de meerderheid van de Antwerpenaren woont in een meergezinswoning, in appartementen dus. Daarnaast zijn er in Antwerpen meer huurders dan eigenaars. De doelstelling van Vlaanderen om te gaan naar meer betaalbare en energiezuinige woningen, gaan we hier nooit halen als we verhuurders niet stimuleren om te renoveren. Mensen die een woning verhuren, hebben weinig redenen om eraan te beginnen. Het zijn niet zijzelf, maar de huurders die de energierekening moeten betalen. Daarom deze premie. Ze hebben misschien niet direct een return, maar het verhoogt de kwaliteit van de woning en dus ook de waarde ervan.”

De aanvraag gebeurt ook via Mijn Verbouwpremie. Er zijn wel voorwaarden. Zo komen alleen verhuurders die bereid zijn om voor minstens negen jaar geconventioneerd te verhuren, in aanmerking.

Vrij vertaald: in ruil voor de renovatiepremie verhuurt de eigenaar zijn pand of appartement onder de marktprijs, wat voor meer betaalbare huurwoningen moet zorgen. “De maximumprijzen zijn vastgelegd op Vlaams niveau”, zegt Meeuws. “We slaan zo twee vliegen in één klap: onze woningmarkt wordt energiezuiniger en huren betaalbaarder.”

De stad maakt zo'n twee miljoen euro vrij voor de extra premie. De bedoeling is om ze na de zomer te lanceren, samen met de Mijn Verbouwpremie. (bron: GVA)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant