Nieuws

LOKAAL: Tom bezoekt de werf met het mooiste uitzicht van Antwerpen

Vooruit Antwerpen

Monday 17

July 2023 16:07

De Sint-Andrieskerk in het hart van de Sint-Andrieswijk ondergaat momenteel een grote renovatie. De buitengevel krijgt een opknapbeurt en de glas-in-loodramen worden hersteld en schoongemaakt. Onze schepen Tom Meeuws, die onder andere bevoegd is voor erediensten, ging een kijkje nemen op de werf van één van de grootste kerken in Antwerpen.

Er wordt enorm hard gewerkt om de Sint-Andrieskerk in een vernieuwd jasje te steken. Al maandenlang zijn arbeiders er op grote hoogte aan het werk om de gevel te restaureren. Bij schade aan een voeg worden de bakstenen rondom er minutieus uitgehaald om ze daarna terug te plaatsen. De gevel wordt schoongemaakt en volledig opgeknapt.

Daarnaast worden alle historische glas-in-loodramen van de kerk verwijderd en vervoerd naar een gespecialiseerd atelier om ze schoon te maken en te herstellen waar nodig. Hierna worden ze één voor één teruggeplaatst. Langs de buitenkant wordt beschermend glas geplaatst voor een verbetering van het binnenklimaat van de kerk en extra een bescherming van de glas-in-loodramen. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook elke lei van het dak vervangen door een nieuw exemplaar.

Heel de restauratie is één groot huzarenstukje want het gaat hier over een van de grootste kerken van Antwerpen. Onze Vooruit-schepen klom samen met aannemer Renotec via de stellingen naar het hoogte punt van de kerk om het werk van dichtbij te bekijken.

“Hier wordt met een grote zorgvuldigheid fantastisch werk verricht. Een pluim voor de arbeiders die hier elke dag op en af de stelling klimmen om van de Sint-Andrieskerk opnieuw een stralende kerk te maken. Ze doen dat gelukkig wel met het mooiste uitzicht op heel de stad”, aldus Tom.

De werfomheining werd aangekleed met illustraties van kunstenaar Kolchoz. De kleurrijke Sint-Andrieswijk en de kerk met haar rijke geschiedenis staan centraal op de prenten. Binnenkort wordt ook de toren van de kerk uitgedost met creatieve steigerdoeken.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant