Nieuws

LOKAAL: Tijdelijke invulling Arsenaal gestart

Vooruit Lokaal

Wednesday 14

September 2022 13:15

Op zondag 11 september 2022 – ‘Open Monumentendag’, geen toeval – is op de Arsenaalsite in Gentbrugge de tijdelijke invulling door het Cultuurplatform Arsenaal (inclusief Barsenaal) van start gegaan. Een fijn moment voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk.

“Het was een hobbelig parcours, met de branden die de boel vertraagden en het afhaken van Revive als tijdelijke invuller. Maar goed: dat ligt achter ons. Dat het vandaag Open Monumentendag is, is wel passend voor beginnend nieuw leven op een site vol industrieel erfgoed, opgericht in 1881. Je kan hier een pint drinken en iets eten, genieten van optredens, zelfs de twee overgebleven bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken. En daarna is het een hele maand lang feest, met een rommelmarkt, concerten, theater en een dansfeest.”

Vanaf lente 2023 langdurig feest!

Vanaf de lente van 2023 start de tijdelijke invulling opnieuw, dan voor een paar jaar. “Ongetwijfeld zo’n typische Gentse mengelmoes ‘mee ier en daar nen oek af’. Het Cultuurplatform gaat er samen met de buurtbewoners een creatieve en artistieke ontmoetingsplek van maken. Vandaar onze volle steun, de begeleiding door onze ambtenaren en een subsidie van 52.000 euro uit ons Fonds Tijdelijke Invullingen.”

De Stad Gent laat al jaren leegstaande plekken tijdelijk invullen door Gentse organisaties en burgers, om zo een soort ‘vrijplaatsen’ te maken die zowel voor de buurt als voor de hele stad een serieuze meerwaarde hebben. “Zo gaan we verwaarlozing tegen én experimenteren we tegelijk met kunst en cultuur en bewonersinitiatieven. Omdat dat op het moment zélf plezant is, maar ook omdat je er uit leert wat de bewoners er graag definitief zouden hebben.”

De afgelopen jaren waren er al de Site, DOK, Den Hof, Piramuide, enzovoort. “Ze komen letterlijk vanuit heel Europa in Gent kijken hoe wij tijdelijke invullingen aanpakken. Wij zaten bijvoorbeeld niet zo lang geleden met negen andere steden in het Europese project REFILL, over tijdelijke invullingen. Het was Gent die dat hele project mocht trekken. Dat zegt genoeg…”

 

Alle info over Arsenaal vind je op www.arsenaal.site


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant