Nieuws

Tijd voor een eerlijk groeipakket dat kinderarmoede echt aanpakt

Team Vooruit

Saturday 20

March 2021 15:38

In 2019 onderging het groeipakket, het vroegere kindergeld, een hervorming. Helaas werd de kans gemist om kinderarmoede echt aan te pakken. Want in tegenstelling tot wat experten aanbevelen, gaan de sociale toelagen niet omhoog. Vlaams Parlementslid Hannes Anaf zoekt daarom naar een oplossing. Hij stelt een indexsprong voor om op die manier een hogere kinderbijslag te geven aan de laagste lonen.

De hervorming van het kinderbijslagsysteem naar het Vlaamse Groeipakket betekende een verlies voor verschillende kinderen en hun ouders. Meer nog, het armoederisico daalt niet. “Als het de intentie van deze regering was om via het Groeipakket de kinderarmoede aan te pakken, hebben we met deze hervorming weinig stappen vooruit gezet”, zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf.

“Bepaalde groepen gaan er zelfs op achteruit. Kinderen die bijvoorbeeld een ouder verliezen na 1 januari 2019, worden benadeeld ten opzichte van het oude kinderbijslagsysteem. Dit terwijl deze kinderen onze hulp heel hard kunnen gebruiken.”

Evaluatie groeipakket

Anaf heeft minister van Welzijn Wouter Beke over deze zaken aangesproken. De minister antwoordde op zijn beurt dat hij niet telkens aparte onderdelen van het groeipakket wou aanpassen, maar wachtte op een grote evaluatie van het groeipakket. Het was alleen niet duidelijk wanneer die precies zou plaatsvinden.

Uiteindelijk kwam minister Beke met zijn evaluatie zonder langs het parlement te gaan. Dit stuitte zowel de meerderheidspartijen als de oppositiepartijen tegen de borst. Daarom werd er gehoor gegeven aan de vraag van Anaf om toch experten in het parlement te horen om samen te bekijken welke bijsturingen er nog nodig zijn aan het systeem.

Indexering als oplossing

De Vlaamse regering lijkt niet happig om de budgetten voor Welzijn aan te passen. Anaf legt zich daar niet bij neer en komt met een oplossing om de sociale toeslagen toch met 80 euro per jaar te verhogen:

“Als de minister bij zijn standpunt blijft dat er geen extra budget mogelijk is, stellen wij een eenmalige niet-indexatie van het basisbedrag voor. Zo krijgt niemand minder dan nu. Voor mij is het systeem van kinderbijslag een van de belangrijkste tools in de strijd tegen kinderarmoede. Om oneerlijkheid weg te werken. Om ervoor te zorgen dat elk kind zorgeloos kan opgroeien. We blijven knokken voor elk kind.”

Dit thema ligt Hannes Anaf heel nauw aan het hart. ‘’Ik heb in 2019 heel bewust gekozen voor het Vlaams parlement omdat het mij als schepen van jeugd in Turnhout enorm frustreerde dat wij in Turnhout keihard ons best deden om kinderarmoede aan te pakken, zonder ingrijpend iets te kunnen veranderen.

De Vlaamse regering heeft de teugels in handen om er écht iets fundamenteel aan te doen. Het groeipakket is er daar één van, dus tijd dat we samen naar oplossingen zoeken. Hopelijk kunnen we met de evaluatie in het achterhoofd toch echte verandering brengen", besluit Hannes Anaf. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant