Nieuws

LOKAAL: Tessenderlo: Herinrichting Eikelplein

Ronny Wolfcarius

Monday 20

December 2021 12:04

Inmiddels is APK gestart met de derde fase van de werken aan het Eikelplein in Hulst. Tijd om een overzicht te geven van de stand van zaken en het doel van deze herinrichting. “We zitten stilaan aan het einde van een grondige renovatie die een grijs en grauw plein zal omtoveren tot een groene centrale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Het nieuwe Eikelplein zal een meerwaarde betekenen voor Tessenderlo en in het bijzonder voor Hulst”, zegt Schepen van Gemeentewerken Karolien Eens.

Gehuchten

Iedereen uit Hulst en omstreken kent het Eikelplein: een rechthoekig plein met heel wat omwonenden, pal in de dorpskern van Hulst. Dat plein stond vooral gekend als een asfaltparking met weinig groen. Kortom, weinig aantrekkelijk als ontmoetingsplaats. Daaraan wilde het gemeentebestuur, en meer specifiek schepen Karolien Eens, iets veranderen. “We hechten belang aan de staat van onze gehuchten en de leefbaarheid binnen onze dorpskernen. Het Eikelplein zal daarom niet langer louter een grijze parking zijn, maar een groen park waar iedereen terecht kan.”

Vergroening en ontharding

De oudere eiken, waaraan het plein haar naam dankt, blijven behouden. Daarnaast wordt er vooral ingezet op ontharding en vergroening. “Vooral het ontharden van al het beton en asfalt is een dankbare ingreep voor de natuur”, vervolgt Eens. “Verharding zorgt ervoor dat regenwater niet in de grond kan infiltreren en heeft een rechtstreeks effect op klimaatopwarming. Wanneer we ontharden, vullen we grondwaterreserves aan en koelen we de aarde af. Ook de parkeervakken worden daarom aangelegd met grasdallen die het water de kans geeft om in de grond te infiltreren.” Het gemeentebestuur trekt meer dan 1 miljoen euro uit voor dit project. Men zette ook in op een subsidieoproep vanuit de Vlaamse regering in het kader van ontharding, en niet tevergeefs! Dit mooie project werd weerhouden voor een subsidie van 250.000 euro.  

Hoppin

In deze fase van de herinrichting (december 2021) zijn de meeste werken uitgevoerd. Het Eikelplein heeft al een hele transformatie achter de rug en is bijna toe aan de finishing touch. Een belangrijk iets dat rest, is bijvoorbeeld de creatie van een Hoppin. Schepen Eens: “Een Hoppinpunt is eigenlijk de nieuwe merknaam die gegeven wordt aan vervoersknooppunten waar je vlot van het ene vervoermiddel op het andere kan overstappen. De bedoeling is om de pendelaar maximaal te ondersteunen, wat in Limburg zeker een meerwaarde betekent.”

Park voor iedereen

Schepen Eens geeft aan niet te kunnen wachten tot het Eikelplein helemaal klaar is. “In de laatste decennia is de openbare ruimte in Vlaanderen steeds meer volgebouwd, gebetonneerd en geasfalteerd. De bewoners van het Eikelplein, de Hulstenaar en de Looienaar in het algemeen, kunnen binnenkort terecht op een plaats die aantoont dat het ook anders kan. Het Eikelplein wordt een nieuw, groen park voor iedereen. Hulst krijgt een schitterende ontmoetingsplaats en terecht.”

Bij de start van fase 3 werd er een omleiding voorzien. Meer info via: https://www.tessenderlo.be/nieuwsdetail/4762/eikelplein-fase-drie-gaat-van-start-op-8-november

Via dit 3D-filmpje krijg je een idee van hoe het Eikelplein er zal uitzien: https://www.youtube.com/watch?v=y-yCVCy8esY


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant