Nieuws

LOKAAL: Tentoonstelling ‘Kop-zorgen’ doorbreekt taboe rond bipolaire stoornis

Vooruit Lokaal

Monday 13

June 2022 09:13

Astrid De Bruycker heeft op zaterdag 11 juni 2022 in Campo Boma de bijzondere tentoonstelling ‘Kop-zorgen’ geopend, met werk van een bijzonder man. “Marc Reyns is een kunstenaar met bipolaire stoornis en dat mag (na een lang en hobbelig parcours langs ziekenhuizen en instellingen) gewéten zijn. Er zijn in onze samenleving heel wat mensen met een psychische kwetsbaarheid, die óók bijzondere talenten hebben. Net zoals Marc. En dus vond hij het tijd om zijn werk – én zichzelf, en hoe hij ís - te tonen aan de buitenwereld.”

Marc Reyns is vooral tekenaar en schilder. Hij heeft sinds begin jaren 2000 al zijn tekeningen bijgehouden, als zijn hoogstpersoonlijke autobiografische verhaal, waarin je vaak bepaalde symbolen (hartjes, solsleutels, gewone sleutels) ziet terugkeren. Daarnaast zijn ook beeldende kunst en mixed media te zien.

Koning van de wereld

De kortfilm ‘King of the world’ is een indringende, confronterende montage door zijn vriend-van-vele-jaren Ron Chiers. Ron maakte een eigen selectie uit niet minder dan 108 korte video’s gemaakt door Marc zelf en door zijn vriend Kurt De Cock, tijdens een psychose die zo’n 72 uren aanhield.

“Marc voelt zich dan ‘Koning van de wereld’. Daarmee is meteen de titel van de film verklaard. Hij stelt zich op deze manier erg kwetsbaar op maar dat dient een duidelijk doel: hij wil helpen om het taboe te doorbreken. Hij wil het onderwerp bipolaire stoornis (en, in het algemeen, psychische kwetsbaarheid) bespreekbaar maken. Om op die manier voor bij meer mensen voor meer begrip te zorgen. Daar dient deze tentoonstelling vooral voor - met Marc als ‘woordvoerder’ van een groep mensen met een heel bijzondere stem.”

Trots op de Brugse Poort

Los daarvan is Marc ook gewoon een warme mens, een vader, een opa, een artiest. Over dat laatste zegt hij het zelf het best: ‘Ik ben geen mens met een psychotische stoornis die wat aan kunst doet. Ik ben een artiest met een bipolaire stoornis.’ Een trotse bewoner van de Brugse Puurte, ook. “Ik heb zelf lang in de Brugse Poort gewoond: die wijk lééft als geen ander, maar wordt te vaak afgeschilderd als probleemwijk. Te vaak enkel geassocieerd met de dingen die er fout gaan. Als het ook maar enigszins kan, zal hij dat beeld óók counteren. En daar zal ík hem in elk geval bij helpen, overal en altijd waar ik kan.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant