Nieuws

LOKAAL: Eén jaar na het reglement: nog maar één aanvraag voor tegeltuintje

Team Vooruit

Friday 17

September 2021 16:26

In september 2020 keurde de gemeenteraad een reglement goed voor het aanleggen van tegeltuintjes. Vooruit fractieleider Enigo Vandendriessche was enthousiast, maar waarschuwde dat een reglement alleen niet genoeg zou zijn om het straatbeeld groener te maken. Hij deed onmiddellijk een reeks voorstellen om van het reglement een succes te maken.

Eén jaar na datum blijkt nu dat het succes inderdaad uitblijft. Op vandaag heeft het schepencollege slechts één aanvraag gekregen. Het tuintje is ook nog niet aangelegd. Daarom vraagt Enigo of de gemeente kan instaan voor het verwijderen van de klinkers en het afboorden van het plantgat. “Als gemeente sla je zo twee vliegen in één klap: je ontzorgt de mensen én je bent zeker dat alle geveltuintjes mooi afgewerkt zijn”. 

Enigo Vandendriessche: “Een tegeltuintje leg je aan door enkele tegels of klinkers aan je gevel te verwijderen en er (klim)planten in te zetten. Deze minituintjes hebben heel wat voordelen. Ze zorgen voor meer groen in de straat, verhogen de biodiversiteit, zorgen voor afkoeling op hete dagen, filteren fijn stof en zijn gewoon mooi. We waren dan ook tevreden toen het gemeentebestuur met dit thema, dat in ons verkiezingsprogramma stond, aan de slag ging.

Een reglement alleen is natuurlijk niet genoeg. Daarom deed ik in september 2020 een reeks voorstellen die van het reglement een succes moesten maken. In veel steden en gemeenten komt de technische dienst bijvoorbeeld de tegels verwijderen en het tuintje proper afboorden. Dat neemt een grote drempel weg bij de bewoner en bovendien is de gemeente zeker dat alle tegeltuintjes goed en uniform afgewerkt zin. Ook een ruime communicatiecampagne kan helpen.

De gemeente zou het goede voorbeeld kunnen geven aan openbare gebouwen waar ze verschillende types geveltuintjes aanlegt. In Kortrijk werkt men dan weer met vrijwilligers die de aanleg komen doen. In Roeselare komt de gemeente de plantgaten maken, op voorwaarde dat er meerdere mensen in een straat meedoen. Zo overtuigen buren elkaar om een tegeltuintje aan te leggen. In Izegem selecteerde de stad een aantal straten, waarvan ze alle mensen aanschreven om een tegeltuintje aan te leggen. Aanleg en onderhoud zijn voor de stad. Met dergelijke voorstellen kan je echt het verschil maken.

En dat is nodig, want één jaar na het goedkeuren van het reglement heeft de gemeente nog maar één aanvraag binnengekregen. Dat tuintje is ook nog niet aangelegd. Ik heb even met die mensen gebabbeld en één van de redenen is dat ze wachten tot iemand kan komen om de klinkers in twee te zagen. Bij een visgraatmotief is dat immers nodig om een mooie rechte boord te maken. Aannemers staan natuurlijk niet te springen voor deze kleine werkjes.” 

Dat kan beter vinden ze bij Vooruit, en dus leggen ze opnieuw enkele voorstellen op tafel op de gemeenteraad van september 2021. “We hopen dat het schepencollege hiermee aan de slag gaat, zodat het straatbeeld er in de toekomst écht groener op wordt,” besluit Enigo. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant