Nieuws

LOKAAL: Nieuwe schepen mist haar start niet

Vooruit Antwerpen

Monday 18

March 2024 16:41

Onze gloednieuwe schepen Tatjana Scheck heeft een vliegende start genomen. Ze is ondertussen al een paar weken aan de slag en mocht al mooie projecten voorstellen. Zo lanceerde ze tijdens haar eerste week als schepen van Leefmilieu officieel het warmtenet in het noorden van Antwerpen. Ook heeft ze zich verdiept in nieuwe geluidskaarten die duidelijk maken dat er een actieplan nodig is om de geluidsoverlast van verkeer in onze stad aan te pakken.

 

Warmtenet

Tatjana Scheck legde op 26 februari haar eed af als nieuwe schepen van Leefmilieu, Sociale Zaken, Armoedebestrijding en Erediensten. Een paar dagen later al trok ze naar de Antwerpse haven om mee het warmtenet te activeren. Dat netwerk vervoert warm water van afvalverwerker Indaver naar bedrijven in de haven.

Nog belangrijker, in de wijken Luchtbal en Rozemaai gaan ongeveer 3.200 gezinnen op dat warmtenet aansluiten, samen met scholen en openbare gebouwen. Op die manier worden deze gebouwen en gezinnen van warmte voorzien van het warmtenet en zijn ze niet langer afhankelijk van fossiele en dure brandstoffen. Dat is een klein Vlaams dorp dat op 3 jaar tijd wordt afgekoppeld van verwarming op aardgas. We zijn ook heel blij dat het sociale woningen zijn die als eerste worden aangesloten. Zo is klimaatneutraal verwarmen niet enkel iets voor de happy few. 

“In 2025 worden de eerste appartementsblokken aangesloten op het warmtenet. Na 3 jaar zijn al die sociale woningen in Luchtbal en Rozemaai gekoppeld. We beginnen met de grotere verbruikers, zoals bijvoorbeeld scholen of sporthallen. Met dit warmtenetwerk kunnen we een warmtetarief installeren dat los staat van alle sprongen die de aardgastarieven maken op de internationale markten. De gebruikers zullen dus kunnen genieten van stabielere prijzen”, aldus onze schepen Tatjana Scheck.

Geluidsbelastingskaarten 

Nog in kader van haar nieuwe bevoegdheid Leefmilieu, boog Tatjana zich over nieuwe geluidsbelastingskaarten die de stad liet optekenen. Daaruit blijkt dat ongeveer 8% van de inwoners van de stad continu wordt blootgesteld aan gemiddeld 70 decibel.

De grote boosdoener hier is naar verwachting het verkeer in en rond de stad. “Een constante  blootstelling aan geluid is nefast voor de gezondheid. We ondernemen al veel als stad om het lawaai van het verkeer te dempen. Dat deden we onder meer al op de ring door het wegdek te voorzien van groeven.  We gebruiken de nieuwe info van de kaarten nu om een grondig actieplan op te stellen om de stad stiller te maken. Een goed uitgewerkt plan rond geluidsbelasting is een essentiële stap naar een leefbare en gezonde stad waarin iedereen zich thuis kan voelen.”

Veel succes Tatjana! Wij hebben er alle vertrouwen in dat jij je politieke ambt tot een goed einde brengt!

 

 

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant