Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt opent officieel nieuwe gebouwen SBS Rapertingen en kinderopvang ’t Ravotje

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 12:34

De populaire stedelijke basisschool (SBS) in Rapertingen barst al enkele jaren uit haar voegen. Daarom realiseerde het stadsbestuur een bijbouw op de site aan de Biestraat voor de kleuterafdeling. Nog aan de schoolsite nam de stedelijke buitenschoolse kinderopvang ’t Ravotje een splinternieuw prefabgebouw in gebruik. Op zaterdag 9 oktober werden alle nieuwe lokalen feestelijk geopend. 

 

De leerlingenaantallen van SBS Rapertingen, en ook de vraag naar buitenschoolse kinderopvang bij ’t Ravotje, zitten al jaren in de lift. Door de realisatie van de bijbouw moeten kinderen van de derde kleuterklas niet langer les volgen in prefab units, terwijl de kinderopvang grote stappen vooruit zet met de komst van het nieuwe prefabgebouw. “Als buurten of deelgemeenten groeien, is het de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke faciliteiten meegroeien”, zegt burgemeester Steven Vandeput. “Dat is precies wat we nu in Rapertingen verwezenlijkten met de creatie van extra plaatsen in de buitenschoolse kinderopvang en kleuterschool. Zo kunnen ouders gerust zijn dat hun kind(eren) in optimale omstandigheden worden opgevangen.”

 

Stad schiet subsidies voor
Omdat de nood voor de kleuterschool zo hoog was, schoot de stad de financiering van iets meer dan 1 miljoen euro voor. De Vlaamse Agion-subsidies zijn goedgekeurd en ontvangt de stad binnen enkele jaren. “Deze school groeit elk jaar, we konden niet langer wachten op die subsidie”, zegt schepen van onderwijs Habib El Ouakili, “kinderen moeten namelijk les kunnen krijgen in de beste omstandigheden. Door deze realisatie zetten onze kleuters nu de eerste stappen van hun schoolcarrière in een splinternieuw modern gebouw.”   

Vijf nieuwe klaslokalen

De nieuwbouw voor de kleuterschool omvat drie volwaardige klaslokalen voor de kleuters en nog eens twee iets kleinere lokalen die polyvalent kunnen gebruikt worden voor onder meer zorg, overleg of oudergesprekken. Deze lokalen vervangen integraal drie prefablokalen. Het nieuwe sanitair werd uitgerust met een andersvalidentoilet en vervangen op die manier ook de sanitaire prefabunit. Daarnaast voerde de stad ook verfraaiingswerken uit aan het bestaande gebouw.

 

“Zowel het bestaande gebouw als de 2 nieuwe vleugels werden uitgerust met een modern branddetectiesysteem, LED-verlichting en een automatisch ventilatiesysteem, gestuurd op basis van CO2-meting. Hierdoor hebben we dus ook het volledige plafond van de bestaande klaslokalen, gang en eetzaal volledig vernieuwd”, vertelt schepen van Gebouwen Laurence Libert. “Het gebouw voldoet verder aan de modernste eisen inzake isolatie en centrale verwarming. Het geheel aan technieken kan ook opgevolgd en gestuurd worden vanop afstand via een gebouwbeheersysteem. We zorgden er ook voor dat de 5 bestaande lokalen een nieuw jasje kregen met een schilderbeurt en de bouw van ’n mezzanine in elke klas. Nu zien alle klaslokaken – oud en nieuw – er hetzelfde uit en hebben alle klassen extra speel- en werkruimte onder de mezzanines.”


Schoolhoofd Filip Kuijpers is een gelukkig man: “We zijn heel blij met en heel fier op onze kleuterafdeling anno 2021. De nieuwbouw, in combinatie met de verfraaiingswerken in de bestaande klassen, zorgt ervoor dat we onze kleuters kwaliteitsvol onderwijs kunnen aanbieden in mooie, moderne en goed uitgeruste lokalen. De extra lokalen geven de school bovendien letterlijk en figuurlijk de ruimte om aan de noden en de vragen die een school in deze tijd allemaal krijgt te kunnen beantwoorden.”


Opvangcapaciteit stijgt
De buitenschoolse kinderopvang ’t Ravotje verhuist van het handelshuis in Bieststraat nummer 17 naar Bieststraat nummer 39. Het gaat om splinternieuwe prefabgebouwen, korter bij de school én met een grote opvangcapaciteit. “We gaan van 28 opvangplaatsen naar 37 opvangplaatsen”, vertelt Christel Van Eygen, coördinator Buitenschoolse Kinderopvang. “Dat is een mooie opschaling. In praktijk wordt deze locatie voornamelijk gebruikt voor kleuters en kinderen van het eerste leerjaar. Want de vraag naar opvang is nog groter. Alle oudere kinderen kunnen, met dank aan de school die een studiemoment voorziet, terecht in de sporthal die ook gelegen is op de schoolsite. Dit biedt ons de mogelijkheid om het dubbel aan kinderen op te vangen dat de locatie toelaat.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant