Nieuws

LOKAAL: Tien tablets voor de bib

Helmut Jaspers

Bediende

Friday 09

December 2022 08:36

De Essense bibliotheek zette in het recente verleden al grote stappen op het vlak van digitaal aanbod.

Eén ervan is Bibster. Een interactief digitaal introductiespel dat op een eenvoudige manier aangepast kan worden aan de collectie en -vooral jongeren- op een unieke speelse manier de bibliotheek en haar collectie leert ontdekken.  Bibster wordt ingezet voor digitale quizzen of zoektochten, maar wordt ook gebruikt voor klasbezoeken en gidsbeurten.

Verken de bib met digitale spelletjes

Uit ervaringen opgedaan via klasbezoeken en door het gebruik ervan door de bibmedewerkers blijkt dat dit spel best gespeeld wordt op tablets met een redelijke schermgrootte. 

Met Bibster kan men een versie op maat maken, met focus op de collectie of op specifieke thema's, zoals de Jeugdboekenmaand, poëzie, mediawijsheid, Nederlands leren, ….

Waar het aanvankelijk ontwikkeld werd om in te zetten tijdens klasbezoeken is Bibster evenwel ook geschikt voor zeer diverse leeftijds- of doelgroepen, maar ook voor (jong)volwassenen, senioren, anderstaligen of nieuwkomers.

Digitale inclusie en dichten digitale kloof

Helmut Jaspers, schepen van cultuur (Vooruit): “De bibliotheek wil Bibster zowel voor individuele bezoekers als voor groepen inzetten.  Lang niet iedereen beschikt echter over een eigen tablet. Omdat we niet willen dat er iemand achterblijft kopen we nu 10 tablets aan.  Deze aankoop is dus een nieuwe stap om te werken aan een bib die meer inzet op digitale inclusie en het dichten van de digitale kloof”.

Naast het gebruik van de tablets voor Bibster, zullen ze ook voor andere taken in de bib worden ingezet.  Bijvoorbeeld voor opzoekingen in de catalogus, voor het lezen van e-boeken of digitale kranten/tijdschriften of voor het leren kennen van bepaalde software of educatieve apps, …

Aan deze aankoop hangt een prijskaartje van 6.964,75 euro.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant