Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman wil sneller sociale woningen aan Gent Sint-Pieters

Vooruit Lokaal

Thursday 21

April 2022 11:23

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, maakt zich zorgen over de woningbouw binnen het Project Gent Sint-Pieters. “In het S-gebouw op het Koningin Mathildeplein (achter het station) komen onder andere 63 budget-huurwoningen, in het project Rinkkaai worden 40% van de appartementen budget-koopwoningen. Vooral langs de Fabiolalaan zouden nieuwe woningen komen, meer dan 20% daarvan zullen sociale woningen zijn. Maar het lijkt daar niet goed vooruit te gaan… Nochtans: er is letterlijk ruimte, qua duurzame mobiliteit zit het daar supergoed, het is de best ontsloten locatie in Gent qua openbaar vervoer, dus meer woningen zouden daar zeer welkom zijn. Ik heb daarom gevraagd aan de schepen van Stadsontwikkeling (die ook voorzitter is van sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf), tijdens de gemeenteraadscommissie Stedenbouw van 14 april 2022, hoe het nu precies zit.”

Masterplan Publieke Ruimte is klaar!

De schepen startte zijn antwoord met de belangrijke mededeling dat het ‘Masterplan Publieke Ruimte’ klaar is. Dat zal op de Open Klankbordgroep van 27 april worden toegelicht. “Dat Masterplan focust op het Mathildeplein en de Fabiolalaan. Het zal de plannen bevatten van het openbaar domein. Ik ben alvast reuze benieuwd. Maar het was mij uiteraard vooral te doen om informatie over welke projectontwikkelingen waar komen, en op welke termijn…”

Bouw sociale woningen in voorbereiding

Het belangrijkste nieuws is dat sogent samen met Woningent bezig is met de voorbereiding van een grootschalig socialewoningbouwproject in Zone B. Ook het gebouw van de Stad Gent (met onder andere een school en een crèche) is in voorbereiding. Volgend jaar voert sogent saneringen uit in die zone.

In Zone A komt het logistiek gebouw van Infrabel er aan, maar de verkoop door de NMBS van gronden voor woningbouw laat op zich wachten. “Ik heb de schepen-voorzitter aangespoord om op zijn beurt de NMBS aan te sporen tot actie, zodat Woningent ook dáár sociale woningen kan bouwen.”

Het project ‘Rinkaai’ in Zone C, ten slotte, staat momenteel on hold. “Ondanks langdurige bemiddeling en een consensus, is er nu toch opnieuw een groep buurtbewoners in beroep gegaan tegen de nieuwe verkavelingsvergunningsaanvraag. De Stad Gent verwacht daarover een uitspraak door de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen tegen begin augustus 2022.”

Tot slot zal tijdens de Open Klankbordgroep van 27 april met de buurtbewoners bekeken worden welke tijdelijke invulling er kan komen in de projectzones B en C, in afwachting van de feitelijke ontwikkeling, op basis van het sociaal-ruimtelijk onderzoek dat in oktober 2019 al aan de buurt werd voorgesteld.

 

Alle info op de website van het Project Gent Sint-Pieters


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant